Başbakan İrsen Küçük, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) her geçen gün ekonomik açıdan geliştiğini belirterek, ülkede alınan ekonomik tedbirlerle 2012 yılının geçen yıla oranla daha rahat geçeceğini vurguladı.

Küçük, hükümet olarak ülke ve vatandaşlar için büyük önem taşıyan Askerlik Yasası, Faiz Yasası, Özelleştirme Yasası ve Lefkoşa İmar Planı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, bazılarında son aşamaya geldiklerini, ekonominin öncü sektörü olan turizm ve eğitimin gelişmesi için de Türkiye’nin desteğiyle çalıştıklarını kaydederek, koydukları hedeflere ulaşacaklarına inanç belirtti.

Başbakan Küçük, Haspolat’taki Vakıflar İdaresi arazisine yapılması planlanan projelerle ilgili olarak da; araziye talip olan hayır kurumunun burada ilahiyat koleji inşaatının yanında yurt, spor salonu, yüzme havuzu ile modern kompleks bir tesis yapmasının düşünüldüğünü, porje maliyeti 8 buçuk milyon TL olan inşaatın tamamlanmasının ardından Eğitim Bakanlığına devredileceğini ifade etti ve “Bunu düşündüğünüzde kira olayı bir semboldür” dedi.

Başbakan Küçük, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun bu yapı içerisinde devamının mümkün olmadığını, kurumun dengelenmesi gerektiğini de belirterek, “Özelleştirilmesi bana göre zordur. Bu yapı ile bu kuruluşu özelleştirmeye kalkarsanız, beklentiniz olan gelire ulaşmak mümkün değil. Çalışanlarla birlikte yapıyı düzeltmeye çalışalım dedik. Kaçakları önleyici, itilaflı olan konuları, belediyeler ile sorunların çözülmesi, çalışanların aşırı kazançları varsa bunların törpülenmesi lazım. Fedakârlık çalışanla başlamalıdır. Bu yapı bu şekli ile düzelirse devamı mümkündür” görüşünü dile getirdi ve elektrik kurumunda gerekli tedbir alınmazsa halkın karşısına yeni zamlarla çıkılacağı uyarısında bulundu.

Başbakan İrsen Küçük, BRT-TRT Avaz ortak yayınına katılarak ülkede 1974’den bu yana özellikle ekonomik alanda yaşanan gelişmeleri ve ileriye dönük projeleri anlattı.

Küçük, KKTC’nin tüm kurumları ile dünyadaki birçok ülkeden daha demokratik olduğuna dikkat çekerek, “Bizi tek tanıyan ülke Türkiye’dir. Bizim bütçe açıklarımızı Türkiye sağlıyor. Tek başımıza yeterli olmaya çalışıyoruz ama izolasyonlar, ada ülkesi olmamız, birçok ülkelerle direk ticaretimiz olmaması ve dünyaya ile kısıtlamalar adanın ekonomik yeterliliğini engellemektedir” dedi.

Ülke ekonomisinin öncü sektörlerinin turizm ve eğitim olduğunu vurgulayan Başbakan Küçük, üniversitelerde 47 bin öğrenci hedefine ulaşıldığını belirtti.

“ÜNİVERSİTELERİMİZ DÜNYA STANDARTINDA...”

KKTC’deki üniversitelerin dünya standartlarında olduğunu dile getiren Küçük, üniversitelerin birçok bölgelerde bürolar açtığını, İran’dan rağbet bulunduğunu, Afrika ülkeleri ile de sürekli temasları bulunduğunu ifade ederek, “Bu bölgelere burs politikaları uygulanmaktadır. Bu proje tutmuştur ve gelişmektedir. Üniversitelerimizin yurt yapıları da iyidir. Yurtlarla ilgili sıkıntı çekmiyorlar. Ciddi bir ulaşım sorunumuz da yoktur” dedi.

Küçük, dış ticaret açığının eğitim sektöründen gelen gelirle dengelenmeye çalışıldığını da ifade ederek, ülkede fert başına düşen gelirin istenilen düzeyde olmadığını ancak 1974’te bu rakam 500 dolar iken bugün 15 bin dolara çıktığını söyledi.

“TURİZMDE 2012 DAHA İYİ OLACAK”

Bu yıl turizmde beklentilerin planlananın üzerinde gerçekleştiğini anlatan Başbakan Küçük, 2012 yılının geçen yıldan daha iyi olacağını, bu yıl daha fazla organize olunduğunu vurguladı, ayrıca ülkede 2-4 yıldızlı butik tarzı otellere teşvik verilerek, Kıbrıs’taki kumar ile casino turizmini ikinci plana itmeyi başardıklarını dile getirdi.

“LEFKOŞA İMAR PLANI’NDA SON AŞAMAYA GELİNDİ”

Başbakan İrsen Küçük, Lefkoşa İmar Planı’nın son aşamaya getirildiğini, Askerlik Yasası’nın da Pazartesi günü Meclis’te görüşüleceğini, Özelleştirme Yasası’na ise komitede ivedilik alacaklarını kaydetti.

 

“ELEKTRİK KURUMUNUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ BANA GÖRE ZORDUR”

Küçük, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumundaki özerkleştirme kararının hatırlatılması üzerine, kurumda yapılan fiyat ayarlamalarına karşın bu şekli ile devam etmesi durumunda 60 milyon açığı olacağını, ayrıca kurumun yaklaşık 285 milyon TL faiz yükü altında borcu bulunduğunu kaydetti. Küçük, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kurum kendi içinde yıpranır ve sermayesini yemek zorunda kalır. Diğer taraftan çalışanlar kendilerine göre sendikal haklar kazanmışlar. Devletin üzerinde haklar almışlar. Bu yapı içerisinde elektrik kurumunun devamı mümkün değil. Bunları kurumda tümü ile dengelemek lazım. Özelleştirilmesi bana göre zordur. Bu yapı ile bu kuruluşu özelleştirmeye kalkarsanız, beklentiniz olan gelire ulaşmak mümkün değil. Çalışanlarla birlikte yapıyı düzeltmeye çalışalım dedik. Kaçakları önleyici, itilaflı olan konuları, belediyeler ile sorunların çözülmesi, çalışanların aşırı kazançları varsa bunların törpülenmesi lazım. Fedakârlık çalışanla başlamalıdır. Bu yapı bu şekli ile düzelirse devamı mümkündür.”

Başbakan Küçük, elektrik kurumunda gerekli tedbir alınmazsa halkın karşısına yeni zamlarla çıkılacağı uyarısında da bulundu.

HASPOLAT KONUSU...

Haspolat’taki Vakıflar arazisine yapılması planlanan projelerle de bilgi veren Başbakan Küçük, araziye Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin talebinin bulunduğunu, ancak bu arazinin Vakıflar tarafından 2 ay önce ihaleye çıktığını belirtti ve “üniversitenin böyle bir talebi varsaydı, bu ihaleye neden katılmadı” diye sordu.

Haspolat’taki Vakıf arazisine bir hayır kurumunun talip olduğunu, ilahiyat kolejinin inşaatının yanında yurt, spor salonu, yüzme havuzu ile modern kompleks bir tesisin düşünüldüğünü anlatan Küçük, “Özel okul gibi olmayacak. İnşaatı tamamlanacak, porje maliyeti 8 buçuk milyon TL ve bu paranın bir hayırsever tarafından karşılanacak. İnşaat tamamlandıktan sonra Eğitim Bakanlığına devredilecek. Tedrisat eğitim bakanlığının olacak. Bunu düşündüğünüzde kira olayı bir semboldür” ifadelerini kullandı.

Başbakan Küçük, Başkent Lefkoşa’da düşünülen 2 ayrı cami projesinin Haspolat’ta tek camiye indirilmesi ve aynı kompleks içinde yer alması düşüncesini ürettiklerini belirterek, Vakıflara ait arazide camilerin yanında evkafın kullanımındaki yere dükkân ve okulların yapılacağını kaydetti.

LEFKOŞALI’NIN BEKLENTİSİ

Başbakan Küçük, Lefkoşa İmar Planı üzerinde çalışmalar bulunduğunu da anımsatarak, bu plan çıktıktan sonra ülkenin fiziki planının hazırlanacağını kaydetti ve “Artık planlı yapılaşma istenmektedir. Lefkoşa imar planı son aşamaya getirdik. Belediyelerin bilgisine getirilecek. 45 günlük yasal süreden sonra Bakanlar Kuruluna götürüp Lefkoşa imar planı onaylanacaktır. Lefkoşalı’nın beklentisidir” dedi.

Başbakan Küçük, Türkiye’den gelen bakanların ziyaretlerini “olumlu ve Ankara ile diyaloğun iyi düzeye gelmesi” olarak nitelendirdi.

Başbakan, “Amacımız; muadil bakanların bir biri ile yakın diyalog kurması ve teknik bilgi olarak Türkiye’den yararlanmaktır” diyerek, bütçe dışında da Türkiye’deki bakanlıklardan destekler başladığını, bunun da meyvelerini toplamaya başladıklarını ifade etti ve “Mersin yöresinin kalkınma programının içerisinde eğitim, turizm, tarımı soktuk. 2012’de turizm de programa alınıyor. Bütçe dışı 10 milyon TL Kıbrıs Türkü’ne ek katkıdır” dedi.

ASKERLİK YASASI

Başbakan Küçük, Askerlik Yasasına son şeklinin verildiğini ve Pazartesi günü Mecliste görüşülecek duruma geldiğini belirterek, “Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin askerlikten muaf tutulması, Güney Kıbrıs’ta 1974’den önce kalan ailelerin çocuklarının da affedilmesi Mecliste yasallaşma haline geldi” şeklinde konuştu.

ÖZELLEŞTİRME YASASI GEÇİNCE KTHY ÇALIŞANLARI İŞE ALINACAK

Faiz Yasası ve tefecilik konularının da hükümetin gündeminde olduğunu ifade eden Başbakan Küçük, Özelleştirme Yasasının ise bir çerçeve yasası olduğunu, Kıbrıs Türk Hava Yollarının 200 eski çalışanın hala sokakta olduğunu, yasanın geçmesi ile geriye kalan tüm çalışanların devlet kadrolarına alınacağını vurguladı.

Başbakan, “Pazartesi günü ivediliği için Meclise başvuruyoruz. Yasanın komitede görüşülmesini sağlayacağız ve bir an önce geçmesi için çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

DENKTAŞ’IN ANIT MEZARI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Başbakan Küçük Kurucu Cumhurbaşkanı, merhum Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarı konusundaki çalışmaların sürdüğünü de belirtti.

TRAFİK GÜVENLİĞİ İÇİN 100 YENİ TRAFİK POLİSİ ALINACAK

Ekonomik tedbirlerle 2012 yılının geçen yıla oranla daha rahat geçeceğini ifade eden Küçük, yollarda güvenliğin sağlanması için ise 100 yeni trafik polisinin daha istihdam edileceğini, böylece kazaların asgari düzeye indirilmesini amaçladıklarını vurguladı.