Kremlin Basın Sözcüsü DmitriyPeskov, Rusya'da pazar günü düzenlenen ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı muhalif gösterilerde polisin doğru ve profesyonel davrandığını söyledi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın birçok şehrinde, "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu ve aktivistAlekseyNavalnıy ile diğer muhalif grupların desteklediği protesto gösterilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Moskova'da 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı gösterinin izinsiz olduğunu belirten Peskov, "Güvenlik güçleri doğru, yüksek profesyonellikle ve yasalara uygun şekilde hareket etti." dedi.

Peskov, hükümetin gösterilerin federal televizyon kanallarında yer almasını engellediği yönündeki eleştirileri haksız bulduğunu ifade ederek, "Kremlin, kanalların yayın politikasını belirlemiyor." ifadesini kullandı.

Yerel makamların izin verdiği gösterilerdeki taleplerin dikkate alınacağını dile getiren Peskov, çocukların para karşılığı protestolara katıldığı iddialarının ise incelendiğini kaydetti.

LAVROV'DAN AVRUPA'YA ELEŞTİRİ

Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, ülkedeki gösterilere ABD ve Avrupa'dan gelen yorumların çifte standartı anımsattığını söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı AngelinoAlfano ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Burada akla ilk gelen çifte standart oluyor. Kısa bir süre önce Almanya, Hollanda ve Avusturya'da bazı mitinglerin yasaklanması kararından kimsenin endişe duyduğunu ve açıklama yaptığını hatırlamıyorum." dedi.

Lavrov, ABD ve Avrupa'daki gösterilerde polisin protestoculara nasıl davrandığını iyi bildiğini belirterek, "Bu konuları konuşmalı, sorular sormalı ve cevaplar almalıyız ancak bunu ortak bir standarta göre yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Navalnıy'ın Başbakan Medvedev hakkındaki yolsuzluk iddialarının yer aldığı bir rapor yayınlamasının ardından dün Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere Rusya'nın birçok şehrinde Navalnıy ile diğer muhalif grupların desteklediği protesto gösterileri düzenlenmişti. Moskova'da polisle protestocular arasında zaman zaman arbede yaşanan gösterilerde, 500'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.