KKTC’de ilk Maronit Kültür Merkezi yarın Koruçam köyünde düzenlenecek törenle açılacak.

Kültür merkezi, Avrupa Birliği katkıları ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - Gelecek İçin Ortaklık (UNDP - PFF) inisiyatifi kapsamında yapıldı.

UNDP - PFF tarafından yağılan yazılı açıklamada, eski ilkokul binasının restorasyonu ile oluşturulan merkezin açılışı yarın saat 15:30’da yapılacak.

Merkezde Kıbrıs’taki Maronit kültürü, dil ve tarihini yaşatmak amacıyla dil kursları ve kültür faaliyetlerinin yer alacağı belirtilen açıklamada, binanın zemin katında bölge kültürünü ve geçen yüzyılda bölge halkının yaşantısını yansıtan eşyaların sergileneceği bir de müze bulunduğu ifade edildi.

Eski ilkokul binasının restorasyonu ve kültür binasına dönüştürülme çalışmalarında, binaya yeni eklemeler ve engelliler için rampalar da yapıldığı kaydedilen açıklamada, bahçe düzenlemesine bölge halkının da katkı koyduğu belirtildi.

UNDP - PFF’den Tiziana Zennaro merkezle ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Kültür merkezinin, gençlerin köylerini ziyaret etmeleri ve köy hayatını yaşamaları için daha çok olanak sağlamasını temenni ederiz. En önemlisi, bu kültür merkezinin başarısının, benzer binalara sahip olan Kıbrıs’ın kuzeyindeki diğer köylere, bu yerlerin kendi toplumları için oluşturduğu potansiyeli görmesi açısından ilham kaynağı olmasını ümit ederiz ”.

Açıklamada, eski ilkokul binasının restorasyonu ve merkeze dönüştürme çalışmasının, AB finansmanıyla UNDP altında Kıbrıs kültürünün ve mimari mirasının korunması amacıyla yürütülen  “Yerel ve Şehir Altyapısının İyileştirilmesi” projesi kapsamında yapıldığı belirtildi.

Proje ayrıca, kültür etkinliklerinin organizasyonu, reklamı, bütçesinin hazırlanması, kaynak bulunması ve lojistiği gibi konularda eğitimler de içeriyor.