KKTC ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla oluşturulan ortak komitenin 6. dönem toplantısı bugün KKTC’de başlıyor.

2 gün sürecek olan toplantı Sayıştaylık Toplantı Salonu’nda yer alacak.

KKTC ile Türkiye arasında 1998 yılında imzalanan “İki Ülke Arasındaki Ticari İlişkilerin Düzenlenmesi Hakkında Uygulama Anlaşması”nın 10. maddesi çerçevesinde yapılan toplantılar, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla kurulan ortak komite tarafından düzenleniyor.

Bugün bu kapsamda başlayacak olan 6. dönem toplantısında KKTC’yi Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Cansev Mertbulut başkanlığındaki heyet temsil edecek.

Türkiye’yi temsilen toplantıya katılmak amacıyla heyetiyle birlikte KKTC’ye gelen Türkiye Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı ise bugün toplantı öncesinde bir dizi resmi temaslarda bulundu.

Başbakan İrsen Küçük tarafından kabul edilen Damlacı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’a da nezaket ziyaretinde bulundu.

Başbakanlık’ta Küçük’le yaptığı görüşmede konuşan Türkiye Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve varolan bazı sıkıntıların giderilmesi amacıyla yapılan toplantıların 6. dönem toplantısına katılmak amacıyla geldiklerini anlattı.

Damlacı, amacın; Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için somut adımlar atılması olduğunu vurgulayarak, toplantıya katılacak olan iş adamlarının da önerilerini alacaklarını kaydetti.

Toplantıda iyi sonuçlar elde edeceklerine inanç belirten Damlacı, toplantıda ikili ticaretin nasıl geliştirilebileceği ve sorunların nasıl çözülebileceğinin de tartışılacağını söyledi.

Ticarette Mersin limanında uygulamalardan dolayı ufak tefek sıkıntıların yaşandığını, bunların giderilmesine yönelik bazı önerileri ortaya koyacaklarını dile getiren Damlacı, amaçlarının; KKTC’nin Türkiye ve dünya ülkeleri gibi ekonomisini geliştirmesi olduğunu vurguladı.

BAŞBAKAN KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de, konuşmasına, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a geçmiş olsun temennisinde bulunarak başladı.

Küçük, KKTC ile Anavatan Türkiye’nin yetkililerinin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparak, sıkıntıların giderilmesi ve ilişkilerin geliştirilmesinin güzel ve önemli bir olay olduğunu kaydetti.

Toplantıya iş adamlarının da katılmasının, limanlarda yaşanan sıkıntıların ortaya çıkması açısından olumlu olduğunu belirten Küçük, toplantının zamanında yapıldığına da işaret etti.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sürekli ele alındığını, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun da ziyaretlerinde görüşüldüğünü anımsatan Küçük, bu tip toplantıların başarılı olmasını ve karşılıklı olarak sürmesini diledi.