KATALONYA BAŞKANI MAS: "ÇOK BÜYÜK ENGELLEMELERE, İSPANYOL DEVLETİNİN KORKUTMA GİRİŞİMLERİNE RAĞMEN OY KULLANABİLDİK"

İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına, savcılığın başlattığı soruşturmaya ve İspanyol hükümetinin uyarılarına rağmen Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gayriresmi referandum yapılıyor.

Barcelona'daki bir okulda, "bağımsızlık" sloganları altında oyunu kullanan Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çok büyük engellemelere, İspanyol devletinin korkutma girişimlerine rağmen oy kullanabildik" dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a yarın göndereceği mektuba değinen Mas, "Umarım yarından itibaren İspanyol hükümeti Katalan halkının arzusunu dinler. Dinlemese de bizim niyetimiz bu yolda devam etmek olacaktır" diye konuştu.

Mas, şöyle devam etti:

"Katalanların kendi geleceklerine karar verme hakkına saygı göstermek ve Katalanların sesini duyurmak için bu süreci devam ettirmekte arzuluyuz. Biz, ifade özgürlüğünü, demokrasiyi, özgür düşünceyi savunuyoruz. Bugünden itibaren belirleyici bir referandum yapabilmek için gerekli olan güce sahip olmayı ve elimde daha fazla kart olmasını umuyorum."

Artur Mas, savcılığın halk oylamasında çalışanların kimliklerini istediği iddiasına ve savcılığa yapılan suç duyurularıyla ilgili sorulara da "Oylamanın yapıldığı okulların yöneticilerine ilişkin bilgi savcılığa verilmeyecek. Bugün yöneticiler yok, gönüllüler var. Eğer savcılık bu okulları kimin açtığını öğrenmek istiyorsa sadece bana bakmalı. Sorumlu ben ve Katalonya hükümetidir. Başbakan Rajoy'un bugün yapılanın 'ne referandum ne de bir halk oylaması olduğunu' savunan sözlerini anlayamıyorum. Bizi rahat bırakmasını istiyorum" cevabını verdi.

Katalonya'da iktidara dışarıdan destek veren ve bağımsızlık yanlısı siyasetiyle bilinen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin lideri Oriol Junqueras da "Neşeli bir ortamda oy kullanılıyor. Bu bir demokrasi bayramı. Bu durdurulamaz bir süreç, halk oylaması bir başarı. Bağımsızlık için İspanyol hükümetine bir şey sormaya gerek yok" dedi.

İspanya'da ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) şimdiye kadar olduğu gibi "federal bir Katalonya'yı" savunurken, Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisi Katalonya'daki "halk oylamasının" yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Barcelona mahkemesine iki kez suç duyurusunda bulundu.

GUARDİOLA OY KULLANMAK İÇİN ALMANYA'DAN BARCELONA'YA GELDİ

Bu arada bağımsızlık yanlısı halk oylamasına katılmak için Bayern Münih futbol takımının teknik direktörü Josep Guardiola, Almanya'dan özel uçakla Barcelona'ya geldi. Oyunu kullanan Guardiola, "Siyasetçiler oturmalı ve çoğunluğun sesini dinlemelidir. 4-5 kişi değil, farklı görüşlerde olan çok insan var. Bugün önemli bir adım atıldı. Oy kullanmak için buraya gelmek beni heyecanlandırıyor. Kolay olmadı ama işte buradayız" diye konuştu.

Oylamaya Barcelonalı futbolcular ve ünlü Katalan sanatçılar da katıldı. Güvenlik güçlerinin müdahale ihtimalinden dolayı tedirgin bir ortamda başlayan halk oylamasında sandık başına gelen bazı Katalanların yakınlarına telefon ederek "Gelebilirsiniz. Her şey sakin. Polis var ama korkulacak bir şey yok" dedikleri duyuldu. Güvenlik için her seçim merkezi önünde iki Katalan polisi bekletilse de şu ana kadar hiçbir müdahale olmadı.

Öte yandan Katalonya'daki 947 belediyeden Halk Partisi'nin yönetimde olduğu beşinde seçim sandıkları açılmazken, buralarda bazı seçim merkezlerinin duvarlarına Katalonya'nın bağımsızlığı savunan sembollerin çizildiği ve "faşistler" diye yazıldığı belirtildi. Bazı yerlerde de oy kullanılmasının engellenmesi için seçim merkezlerinin kapılarına kilit takıldığı ya da silikon sıkıldığı ancak kapıların daha sonra açıldığı bildirildi.

"Ben Başbakan olduğum sürece hiç kimse İspanya'yı bölemeyecek" diyen ve bugün Katalonya'daki halk oylamasını önlemeye yönelik hiçbir girişimde bulunmayan İspanya Başbakanı Rajoy'un ise gün boyunca Madrid'deki Başbakanlık binasında olacağı açıklandı.

Katalonya'daki halk oylaması TSİ 21.00'de sona erecek.