İKİ ÜLKENİN İÇİŞLERİ BAKANLARI ROMA’DA BİR ARAYA GELDİ

Roma, 29 Nisan 16 : İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano ile Avusturyalı mevkidaşı Wolfgang Sobotka, Roma’da, iki ülke arasında sığınmacı geçişleri nedeniyle yaşanan krizi ele aldı.

Avrupa’yı etkileyen sığınmacı krizi, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında birtakım anlaşmazlıklara yol açıyor. Son haftalarda Avusturya’nın hem Macaristan ile hem de İtalya ile olan Brennero’daki geçiş noktasında kontrolleri artırması İtalya’nın tepkisini çekerken, bugün Roma’da İtalya ve Avusturya İçişleri Bakanları bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Toplantının ardından iki bakan ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

Bakanlıkta kameraların karşısına geçen ev sahibi bakan Alfano, Avusturya’nın Brennero sınırına 370 metrelik duvar yapacağı haberlerinin basına yansıması üzerine denk gelen mevkidaşıyla görüşmesinde sınırın kapatılmaması hususunda anlaştıklarını söyledi.

İtalya İçişleri Bakanı, “Brennero’da serbest dolaşım hakkını korumak, konuya açıklık getirmek ve Avusturya ile bir krizi önlemek için birlikte çalıştık. Sınır bloke etmek hem İtalya hem de Avusturya turizmine, iki ülke ihracatına ve Avrupa fikrine büyük zarar verir.” dedi.

Avusturyalı mevkidaşının Libya’dan İtalya’ya gelen son göç dalgasının Brennero sınırından geçme, İtalya’nın bu sığınmacıları tutamama endişesini kendisine aktardığını dile getiren Alfano, İtalya’nın bu durumu idare etmek için büyük gayret gösterdiğini ve denizden kurtardığı göçmenlerin parmak izi ve kayıt işlemleri hususunda garanti verdiğini kaydetti.

İtalya’nın Brennero’daki geçişlere dair büyük risk görmediğini belirten ev sahibi bakan, ellerindeki sayıya göre şu ana kadar 2 bin 722 göçmenin bu sınırdan geçtiği bilgisini paylaştı.

Alfano, düzensiz göç fenomenine yönelik Avusturya’nın, İtalya’nın planına desteğini sağladıklarını açıklayarak, “Avrupa’nın, Türkiye ile yaptığı anlaşmanın bir benzerini Libya ile müzakerelere gitmesine yönelik İtalya’nın planı için Viyana’nın desteğini aldık” dedi.

Brennero’da kendi kontrollerini güçlendireceklerini bildiren Bakan Alfano, karşı çıktıkları hususun, Avusturyalı güvenlik güçlerinin kendi topraklarında ve kendi trenlerine yönelik kontrolleri sıklaştırması olduğunu ifade etti.

(AA/AK/HA)