ÖĞRETMENLER VE SENDİKALAR, HÜKÜMETİN EĞİTİM REFORMUNU PROTESTO İÇİN GREVE GİDERKEN, ÖĞRENCİLER DE DERSLERİ BOYKOT ETTİ

BİRÇOK KENTTE BİNLERCE KİŞİNİN KATILDIĞI PROTESTO YÜRÜYÜŞLERİ DÜZENLENDİ

BAŞBAKAN RENZİ'NİN ÖĞRETMEN EŞİ GREVE KATILMADI

Roma, 5 Mayıs 15 : İtalya'da hükümetin hazırladığı eğitim reformu, öğretmenler, öğrenciler ve sendikalar tarafından protesto edildi.

Matteo Renzi başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin hazırladığı ve bir süredir mecliste bekleyen "İyi Okul" reform paketi nedeniyle öğretmenler ve sendikalar bugün İtalya genelinde grev yaptı. Öğrencilerin de dersleri boykot etmesiyle ülke genelinde bugün okulların büyük bölümünde ders yapılmadı.

Ayrıca, birçok kentte hükümeti protesto için yürüyüşler düzenlendi. Roma'daki yürüyüşe 25 bin, Milano'dakine 20 bin, Bari'dekine de 15 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Renzi hükümetinin hazırladığı eğitim reformu, okul müdürlerine daha fazla yetki verilmesi, eğitim sektöründe bazı çalışanların geçici kadroya alınması, özel okulların kurulmasının teşviki, devlet okullarına ait binaların bakımındaki bütçenin kısılması, liselerdeki staj saatlerinin artırılması gibi uygulamaları içeriyor. Sendikalar ve sektör temsilcileri, "sosyal ve bölgesel eşitsizliği artıracağı ve eğitim alanının ihtiyaç duyduğu esas reformları içermediği" gerekçesiyle reform paketine karşı çıkıyor.

Protestolar dolayısıyla açıklama yapan Başbakan Matteo Renzi, protestolara kulak vereceklerini ve taraflarla diyalog kuracaklarını ifade etti.

Eğitim Bakanı Stefania Giannini, protestoları saygıyla karşıladığını ancak hükümetin de görevi gereği eğitim alanında ciddi bir paket hazırladığını, bunun da hocaların görüşü doğrultusunda şu anda mecliste tartışıldığını dile getirdi.

Hükümetin reform paketinin 19 Mayıs'a kadar mecliste görüşülüp Senato'ya geçmesi bekleniyor.

Bu arada, Başbakan Renzi'nin öğretmen eşi Agnese Renzi, ülke genelinde yapılan protestoların aksine Floransa'daki okulunda normal olarak derslere girmeye devam etti. İtalyan basını, haberi "First lady grevde yok" başlığıyla verdi.

(AA/AK/HÖ)