UNRWA:  "İSRAİL, FİLİSTİNLİLERE KARŞI 'ÖLDÜRÜCÜ GÜÇ' KULLANDI"

“SİVİLLER ARASINDA AĞIR CAN KAYIPLARI VE ŞİDDETİN TIRMANMASINA KARŞI ENDİŞELİYİZ”

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA, İsrail askerleri tarafından Filistinlilerin öldürülmesi ve yaralanmasını kınıyor. Uluslararası yasalara göre, yasaları uygularken ve anlaşmazlık esnasında öldürücü güç ve ateşli silah kullanma konusunda sıkı kısıtlamalar var" ifadesi kullanıldı.

"İsrail, Filistinlilere karşı 'öldürücü güç' kullandı. Siviller arasında ağır can kayıpları ve şiddetin tırmanmasına karşı endişeliyiz" ifadesi kullanılan açıklamada, ateşli silahların kasıtlı ve öldürücü bir şekilde, sadece diğer seçenekler tükendiğinde ve can güvenliğinin sağlanması için kullanılabileceği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ve Filistin'de meydana gelen olaylarda uluslararası yasaların ihlal edildiği yönündeki iddiaların derhal etkili, nezih ve kapsamlı bir şekilde araştırılması talep edildi.

Filistinli ve İsrailli sivilleri etkileyen şiddetin tırmanmasının sadece güçlü siyasetle engellenebileceği belirtilen açıklamada, İsrail'in Filistinlileri haklarından mahrum bırakması ve onurlarını inkar etmesi nedeniyle işgal altındaki Filistin topraklarında umutsuzluk ve çaresizlik duygularının hakim olduğu bildirildi.

Açıklamada, Gazze ile İsrail sınırındaki gösterilerin, dünya geneline göre işsizliğin en yüksek seviyede artması dolayısıyla gelecek umudunu kaybetmenin kanıtı olduğu kaydedildi.