"NETENYAHU'YA ALTERNATİF BİRİNİ KONUŞMA VAKTİ GELDİ"

İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, Başbakan Binyamin Netenyahu'nun izlediği politikayı sert bir dille eleştirdi.

İsrail Kanal 2 Televizyonu'na konuşan Peretz, "Netenyahu'ya alternatif birini konuşma vakti geldi" ifadelerini kullandı.

Peretz, hükümetin mevcut siyasi anlayışında devam etmesi halinde, bakanlıktan istifa tehdidinde bulundu.

"Çevremizdeki her şeyin kaynayıp yandığı bir zamanda, Netenyahu aşırı sağcıların isteklerine esir oldu. Politikalarını bu şekil devam ettiren hükümetin bir parçası olmayacağım" diyen Peretz sözlerine şöyle devam etti, "Fakirlerin çığlıkları devam ettiği sürece, 2015 yılı için devlet bütçesine destek vermeyeceğim."

Peretz'in daha önce "İsrail'de, ben barış cephesindeyim. Şuna kesinlikle inanıyorum ki, Filistinliler'in kendi devletlerini kurma hakları vardır. Burada iki devlet, iki ulus çözümünü benimsiyorum" demişti.

Aynı bağlamda, İsrail hükümeti bakan yardımcılarından ve Likud Partisi liderlerinden Ofir Akunis da, Peretz'in konuşmasına yönelik Netenyahu'ya çağrıda bulunarak, "Tüm kırmızı çizgileri aştı, istifa ile tehdit etmesi yerine görevden alınmalı" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 100 Yahudinin geçen Çarşamba Mescid-i Aksa'nın avlusuna girişine izin verilmesinin ardından, Aksa ve çevresinde çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralanmıştı. Olayda İsrail askerlerinin, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa Külliyesi'nin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek, Kıble Mescidi'nin içinde mihrap ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdiği belirtilmişti. Bu olay, Filistin halkı nezdinde infial uyandırmış, ülke genelinde yapılan protestolarda yaralanan ve gözaltına alınanlar olmuştu.