İskoçya Bölgesel Hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmak istemediğini Brüksel'deki yetkililere anlattığını söyleyerek, "İskoçya'nın AB ile ilişkilerini koruma isteğini dile getirdim." dedi.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Sturgeon, Brüksel'de temaslarda bulunuyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile bir araya gelen Sturgeon, görüşme sonrası açıklama yaptı.

Sturgeon, "Bu sürecin oldukça erken bir aşamasındayız. İskoçya'nın AB ile ilişkilerini koruma isteğini dile getirdim. Önümüzde zorlu bir yol olduğunu biliyorum. Bugün yaptığım görüşmelerde, Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerinin aksine İskoçya'nın AB'den ayrılmak istemediğini anlatıyorum." diye konuştu.

AP Başkanı Schulz da Sturgeon'ı dikkatlice dinlediğini ve çok şey öğrendiğini ifade etti. Nicola Sturgeon'ın bugün ayrıca AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmesi ve ardından basın toplantısı yapması bekleniyor.

İskoç halkı, 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda, birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı. İskoç halkının yüzde 62'si "AB'de kalalım", yüzde 38'i ise "AB'den ayrılalım" demişti. 23 Haziran'da yapılan AB referandumu sonucunun ardından Sturgeon yaptığı açıklamada, İskoçya'nın AB'deki yerini korumaya kararlı olduğunu belirterek, "ikinci bir referandumun masada olduğunu" söylemişti.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenler 10 puan farkla önde çıkmıştı.