Irak'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda Kürtlerin adayı Fuad Masum yeterli oyu alamadı. Ancak rakipleri adaylıklarını çekince Fuad Mahsum Celal Talabani'nin yerine Irak'ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Irak meclisi'nin yeni cumhurbaşkanını seçmek için yaptığı ilk tur oylamada Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı Fuad Masum 225 oydan 175'ini aldı. Ancak bu oy cumhurbaşkanlığı için gerekli 217 yi karşılamadı. İkinci tur öncesi rakipleri çekilince Fuat Masum cumhurbaşkanı oldu.

Fuat Mahsum, görevi kendisinin adaylığına büyük destek veren ve geçtiğimiz günlerde uzun tedavi sürecinden sonra Irak'a dönen Celal Talabani'den devralacak. El Cezire Türk sitesi, Fuad Masum'un cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ayrıntıları verdi.

KÜRTLERİN ADAYI

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), cumhurbaşkanı adaylığı için iki aday belirlemesi üzerine Irak Parlamentosu'ndaki Kürt vekiller, başkent Bağdat'ta olağanüstü toplanarak, Fuad Masum ile Berham Salih arasında bir tercih yapmıştı. 55 milletvekilinin katıldığı oylamada Fuad Mahsum 30, Berham Salih 23 oy aldı. İki vekil de kararsız oy kullandı. Böylelikle Kürtler, KYB Politbüro Üyesi Masum'u cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

KYB Irak Parlamentosu Milletvekili Mela Kadir, oylama sonucu Mahsum'un, Kürtlerin Irak cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi. Kadir, oylamanın ardından Salih'in, Masum'u centilmence tebrik ettiğini aktardı. Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in bugün gün içinde adaylığını çekmesini beklediklerini dile getiren Kadir, "Partimizin ve Kürtlerin cumhurbaşkanı adayı Fuad Masum'dur" dedi.  

CUMHURBAŞKANI KÜRTLERDEN SEÇİLİYOR

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Kürt İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri, "Irak'ta 2003'te siyasi taraflar arasında yapılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerindir. Kürtler de bu makamı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) verdiler" dedi.

Meclisten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Adaylığa başvuracak kişi ve babası Iraklı olmalı. 40 yaşını doldurmalı. İyi bir siyasi tecrübeye sahip olmalı. Üniversite mezunu ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalı" ifadeleri yer aldı.