ABD ve Irak ordusu cumartesi günü iki aydan uzun süredir IŞİD kuşatması altında olan ve yaklaşık 12 bin Şii Türkmen'in yaşadığı Emirli kasabası için operasyona başlamıştı.

Operasyona Irak ordusu, Şii milisler ve peşmerge birlikleri katıldı. Irak ordu yetkilileri pazar öğle saatlerinde Irak ordusunun Emirli'ye girdiğinı açıkladı.
erine Emirli ’ye insani yardım gönderdiklerini açıkladı. ABD ’nin yanı sıra Avustralya, Fransa ve İngiltere uçakları da yardım görevinde yer aldı.

Peşmerge Zumer'de ilerliyor

Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet de bir açıklama yaptı. Hikmet, Musul'un Zumer kasabasının ele geçirilmesi için ağır silahlarla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gruplarına saldırdıklarını ifade etti.

Peşmergenin hedefi, Zumer'dan sonra Suriye sınırındaki Rabia ilçesini ele geçirerek, IŞİD'in elindeki Sincar ilçesine giden yolun güvenliğini sağlamak.

Bölgeden gelen son bilgilere göre Peşmerge Musul ’a bağlı Rabia kasabası de ele geçirdi.
Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin, Selahaddin ilinde de ilerleyişi devam ediyor. Son olarak Selam köyü ve Uzeym bölgesinin kontrolünün sağlandığı peşmerge güçleri tarafından açıklandı.

Bombalı araçla saldırı

Musul'un Zumer kasabasında, IŞİD üyeleri tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 peşmerge öldü, 45 peşmerge yaralandı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Asayiş Sorumlusu Şükrü Hüseyin, Zummer ’ın merkezinde peşmerge konvoyuna IŞİD militanları tarafından bombalı saldırı düzenlendiğini söyledi.

Olayda 3 peşmergenin hayatını kaybettiğini, 45 peşmergenin de yaralandığını vurgulayan Hüseyin, yaralıların tedavi edilmek üzere Duhok Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ifade etti.
Musul ’un kuzeybatısında yer alan IŞİD ’in elindeki Zumer bölgesi, yaklaşık bir haftadır Irak ordusuna bağlı topçu birliklerinin bombardımanı altındaydı. Bölge ABD tarafından da havadan bombalanıyordu.

ABD'den IŞİD'e 118 saldırı

ABD ordusu, Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine 5 yeni hava saldırısı düzenledi.
Savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda IŞİD'e ait bir silahlı araç, bir muharebe mevzisi ve silahların yok edildiği, bir binaya da büyük çapta hasar verildiği belirtildi. Son saldırılarla beraber ABD ordusunun Irak'ta IŞİD'e karşı düzenlediği hava saldırısı sayısı 118 oldu.

Körfez ülkelerinden çağrı

Diğer yandan Cumartesi günü Cidde ’de toplanan Bahreyn, Kuveyt, Oman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları, “İslam ’a karşı olan terörist ideoloji”ye karşı savaşmaya hazır olduklarını belirtti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, “IŞİD ’e karşı eylemde bulunulmazsa, bir ay içinde Avrupa ’ya, sonraki ay da ABD ’ye erişeceklerdir. Liderleri bu uyarımı ciddiye almaya çağırıyorum” dedi.