İNGİLİZ HÜKÜMETİ, AB VATANDAŞI OLMAYANLARDAN ULUSAL SAĞLIK HİZMETİ (NHS) İÇİN YILLIK EN AZ 200 STERLİN ALMAYI PLANLIYOR

 İngiltere'de AB vatandaşı olmayanlar, ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi'nden (NHS) ücretsiz yararlanamayacak.

İngiliz hükümetinin bugün açıklayacağı kararla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, "amaçlarının sağlık sisteminin suistimal edilmesini önlemek olduğunu" söyledi. Hunt, AB dışından gelecek öğrencilerin sağlık hizmeti masraflarını vize ücretiyle beraber ödeyeceklerini, diğer kişiler içinse ücretin merkezi yoldan toplanacağı bir metod üzerine çalıştıklarını ifade etti.

İngiltere'de 6 aydan fazla süre kalan ve AB vatandaşı olmayan kişilerden, sağlık hizmeti için yıllık en az 200 sterlin (yaklaşık 600 TL) alınması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, İngiltere'de AB vatandaşı olmayanların tedavilerinin maliyetinin yıllık 30 milyon sterlini bulduğunu bildiriyor. Hükümet ayrıca, Türkiye'deki aile hekimliği benzeri GP'lerden, AB dışından gelen ve 6 aydan az süre ülkede kalan kişilerin yararlanamayacağını ayrı bir kararla açıklamayı planlıyor.

Bazı doktorlar yeni kararlarla ilgili endişelerini dile getirerek, "hastanelerin göçmen kontrolü yapılan yerlere dönüşmesinden çekindiklerini" kaydediyor. İngiliz basınına konuşan Royal College Hastanesinden Doktor Clare Gereda, "Doktor olarak öncelikli vazifem, hastam ve onun sağlığı. Gelen hastaya nereli olduğunu veya muayene masrafını ödeyip ödemeyeceğini sormuyorum" dedi.