Londra, 26 Mayıs 16 (.): İngiltere'de 2015 yılındaki göçmen sayısı, önceki yıla göre 20 bin artarak 333 bine ulaşırken, ülkede göçmenler tartışmaların merkezinde olmaya devam ediyor.

İngiltere’nin Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, ülkeye geçen yıl gelen göçmen sayısı bir önceki yıla kıyasla 20 bin artarak 333 bine yükseldi.

İngiltere’ye yerleşen göçmenlerin çoğunluğunu ise Avrupa Birliği (AB) vatandaşları oluşturuyor.

Ülkeye 2015 yılında yaklaşık 184 bin AB vatandaşı yerleşti. İngiltere Başbakanı David Cameron, daha önce ülkeye gelen göçmen sayısının 100 bin ile sınırlandırılacağını belirtmişti.

İki dönemdir iktidarda olan Muhafazakar Parti lideri Cameron bu vaadini gerçekleştiremediği gerekçesiyle sıklıkla eleştiriliyor.

Göçmenler ve göçmenlere yapılan sosyal yardımlar İngiltere’de 23 Haziran’da düzenlenecek AB referandumunun da merkezinde yer almaya devam ediyor.

İngiliz yayın kurumu BBC’nin dün akşam yayımlanan “Londra’nın Doğu Yakasındaki Son Beyazlar” adlı belgesel, toplumun farklı kesimlerinden tepki aldı.

Belgeselde Londra’nın doğusundaki Newham bölgesinde toplam nüfusun yüzde 73’ünün azınlıklar ve siyahilerden oluştuğunu, “Beyaz İngilizlerin” bölgeden taşındığı vurgulanmıştı.

BBC’de belgeselin yayımlanmasının ardından izleyicilerden ve toplumun farklı kesimlerinden tepki geldi.

Örneğin Nazia Mirza isimli bir izleyici sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden, “Bu program bilgisiz ve ırkçı eğilimleri olan insanları yobazlıklarının meşru olduğunu konusunda ikna edecek.” ifadesini kullandı.

Alexander Kuye isimli bir başka Twitter kullanıcısı da bu gibi TV programlarının özellikle aşırı sağcı grupların eline koz verdiğini belirtti.

Newham Belediye Başkanı Sir Robin Wales de BBC’nin belgeseline tepki göstererek “Muhitimizin en büyük gücü çeşitliliği. Her kültürden, inançtan ve geçmişten insan gururla burayı ev olarak görüyor. Söz konusu belgeselde çizilen çarpık resim halkımızın çoğunluğunun kendisini tanımladığı resim değil.” dedi.

BBC’den belgesele ilişkin yapılan açıklamada ise “Doğu Yakasındaki Son Beyazlar” adlı belgesel uzun süredir orada yaşayan toplulukların değişimini, neden bazı insanların bölgeden ayrıldığını keşfetmeyi amaçlıyor” ifadesi kullanıldı.

(AA/GÖZ/ÖK)