İngiltere, iki Rus savaş uçağının ülkenin hava sahasına yakın uçması ve sivil hava trafiğini aksatması üzerine bilgi almak için Rusya'nın Londra Büyükelçisi Alexander Yakovenko'yu Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, İngiltere hava sahasının yakınında uçan Rus savaş uçaklarının "sivil hava trafiğinde aksamaya" neden olduğunu bildirilirken, bu durumla ilgili bilgi almak için Rus Büyükelçi Yakovenko'nun bakanlığa çağırıldığı kaydedildi.

Hava trafiğinde yaşanan aksamanın detayına ilişkin bilgi vermeyen bakanlık, Rus uçaklarının İngiltere'nin hava sahasını ihlal etmediğini ancak yaptığı manevraların "artan bölge dışı operasyonun parçası" olduğunu bildirdi. Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait jetlerin, Rus uçaklarına eşlik ettiği belirtildi.

Öte yandan konuya ilişkin açıklama yapan Rusya'nın Londra Büyükelçisi Yakovenko, Rus savaş uçaklarının "Atlantik Okyanusu üzerinde devriye uçuşu yaptığını" ve bunun "rutin" bir görev olduğunu kaydetti. Yakovenko açıklamasında, Rus uçaklarının yasal kurallar çerçevesinde uçtuğunu ve bu durumun "tehditkar, istikrar bozucu veya rahatsızlık verici olarak görülmemesi gerektiğini" vurguladı.

Dün gerçekleşen olay, İngiltere ve Rusya arasında ilk defa yaşanmıyor. Rus savaş uçakları daha önce de İngiliz hava sahasına yakın uçuş yapmış ve RAF jetleri bu uçaklara eşlik edilmişti.