İNGİLİZ POLİSİ LONDRA'DAKİ TERÖR SALDIRISINA İLİŞKİN OLARAK ŞU ANA KADAR 9 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞINI, ÜLKE GENELİNDE OPERASYONLARIN SÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Londra, 24 Mart 17 : Londra'daki terör saldırısıyla bağlantılı olarak gözaltına alınanların sayısı  dokuza   ulaştı.

İngiltere Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, olay yerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Scotland Yard merkez binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, devam eden operasyonlar kapsamında saldırganın evinin bulunduğu Batı Midlands ile Kuzey Batı bölgelerinde "iki önemli gözaltının yapıldığını" bildirdi.

Rowley, daha önceden gözaltına alınan bir kadının kefaletle serbest bırakıldığını, hali hazırda 9 kişinin gözaltısının devam ettiğini belirtti.
Rowley, Birleşik Krallık genelinde adreslere yapılan baskınların sürdüğünü, 16 adrese yönelik operasyonlarda birçok döküman ve cihaza incelenmek üzere el konulduğunu aktardı.

Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley olaya tanıklık eden yaklaşık 3 bin 500 kişinin de polisle iletişime geçtiğini ve olayla ilgili yüzlerce fotoğrafın kendilerine ulaştığını kaydetti.

SALDIRGAN FARKLI İSİMLER KULLANMIŞ

İngiliz yetkili, olayın failinin doğumunda aldığı adın "Adrian Russell Ajao" olduğunu, ve "Adrian Elms" ve "Khalid Masood" da dahil olmak üzere birçok farklı isimle tanındığını vurguladı. Polis, saldırganı tanıyanlara yaptığı çağrıda, emniyetin soruşturmasına yardımcı olunması bakımından polisle iletişime geçmeleri talebinde bulundu.

Rowley, saldırıda ağır yaralanan ve dün hayatını kaybettiği bildirilen 75 yaşındaki kurbanın da İngiliz vatandaşı Lesli Rhodes olduğunu açıkladı. Rowley, 31'i hastanede olmak üzere olayda toplamda 50 kişinin yaralandığını bildirdi.

Rowley ayrıca kamunun güvenliği ve kamuya güven sağlanması amacıyla Londra'nın bazı bölgelerindeki silahlı polis sayısının yaklaşık iki katına çıkarıldığını söyledi.

"SONRADAN MÜSLÜMANLIĞI SEÇTİ"

İngiliz basını, saldırganın "sonradan Müslümanlığı seçmiş biri" olduğunu yazdı.

Saldırganın komşularıyla görüşen ada basını, Masood'un komşuları tarafından, "bahçesiyle ilgilenen", "arabasını yıkayan", "çok kibar ve sakin bir baba" olarak tanımlandığını aktardı.

Olayda, İngiliz polis memuru Keith Palmer (48), Amerikalı turist Kurt Cochran (54), babası Kıbrıs Türk'ü olduğu iddia edilen Ayşe Frade (43), İngiliz vatandaşı Lesli Rhodes (75) ve saldırgan da dahil 5 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıda yaralananların tedavisine hastanede devam ediliyor.

Saldırıda yaralananlar arasında İngilizlerin yanı sıra Fransa, Romanya, Güney Kore, Yunanistan, Almanya, Çin, Polonya, İrlanda, İtalya ve ABD vatandaşları bulunuyor. Yaralı 3 İngiliz polis memurundan 2'sinin durumu ciddiyetini koruyor.

SADIRIYI DEAŞ ÜSTLENMİŞTİ

Londra'da önceki gün öğle saatlerinde, ülke siyasetinin merkezi ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Westminster bölgesinde yaşanan olayda saldırgan, Westminster Köprüsü'nde kiralık bir aracı insanların üzerine sürmüş, ardından İngiltere Parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu.

Araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine giren saldırgan, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenirken, İngiliz polisi de saldırının failinin 52 yaşındaki Khalid Masood adlı İngiliz vatandaşı olduğunu açıklamıştı.

Masood'un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiği ancak terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bildirilmişti.


İngiltere Başbakanı Theresa May, dün parlamentoda, saldırının failinin aşırı gruplarla bağlantısı olduğu şüphesiyle birkaç yıl önce İngiliz istihbaratı tarafından soruşturulduğunu açıklamıştı.