İlk Ateist Yemin

Yunanistan’da düzenlenen genel seçimlerden büyük bir zaferle ayrılan Radikal Sol Koalisyonu (SYRİZA), dün herkesi şaşırtan bir hızda hükümeti kurdu. Tasarruf kararları ile Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın dayattığı mali politikalara karşı olan SYRİZA, seçimlerde küçük bir sağcı parti olan Bağımsız Yunanlar ile koalisyon kurduğunu açıkladı. İdeolojik olarak karşı cephelerde bulunan iki partinin ortak yanı, ikisinin de kemer sıkmaya karşı durmaları. SYRİZA yüzde 36.34 ile tek başına iktidar olma şansını iki koltuk ile kaçırmış, 149 sandalye elde etmişti. Bağımsız Yunanlar da yüzde 4.7 oyla 13 koltuk kazandı. Partinin lideri Panos Kammenos, ülkenin yeni başbakanı olan SYRİZA lideri Aleksis Çipras ile yaptığı bir saatlik görüşmeden çıktıktan sonra gazetecilere, “Bu andan itibaren, bu ülkenin bir hükümeti var” dedi. SYRİZA’nın seçtiği koalisyon ortağı, partinin para politikalarına karşı duruşunu netleştirirken hükümetin alacağı kararlar açısından merak uyandırdı.

Cumhurbaşkanı’na yemin

Çipras’ın dönemi ise yemin törenindeki sessiz ‘devrim’le başladı. Ateist Çipras’ın isteği üzerine Yunan Ortodoks Kilisesi’nden üst düzey din adamları törene gelmedi, masanın üstüne İncil konulmadı.
Cumhurbaşkanı Karolos Papuliyas’ın huzurunda yemin ederken Çipras her zamanki tavrından ödün vermeyerek kravat takmadı. SYRİZA, Çipras’ın törenden önce Başpiskopos İeronimos’la görüşerek yemin ederken dini öğelerin bulunması istemediğini ilettiğini duyurdu. Kilise’nin siyasi ve sosyal alanda ciddi güç sahibi olduğu Yunanistan’da başbakanların yemin törenlerine Kilise temsilcilerinin katılması köklü bir gelenek. Sağ merkezi temsil eden Yeni Demokrasi’nin lideri Antonis Samaras, 2012’de Başbakanlık koltuğuna otururken dört din adamının önünde yemin ettiği gibi İncil’e de el basmıştı.