Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için FIFA'ya 10 milyon dolar rüşvet verdiği iddia edildi.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyon ile 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle açılan soruşturmanın ardından yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

ABD basınına yer alan haberlere göre, adı açıklanmayan 2010 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Güney Afrika'da 2 yetkilinin, FIFA yetkililerine 10 milyon dolar rüşvet verdiği ileri sürüldü.

Güney Afrika Spor Bakanı Fikile Mbalula ise bunu yalanlayarak, "Bu, kabul edilemez bir iddiadır. Söz konusu miktar hükümet tarafından hiç kimseye ödenmemiştir" dedi.

Güney Afrika'da 2010-2011 finans yılına ait bu konuda bir kayıt olmadığını belirten Mbalula, "Ülkemizin o dönemki finans bütçesi, kanunlarımız çerçevesinde Hazine Müşteşarlığı ve uluslararası denetim birimlerince tescil edilmiştir" ifadesini kullandı.

İddialar üzerine araştırma yaptıklarını da vurgulayan Bakan Mbalula, kayıtların gayet açık olduğunu ve söz konusu paranın FIFA'ya transfer edilmediğini, böyle bir iddia yüzünden ulusal çıkarlarının zedelenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Mbaula, FIFA'ya açılan soruşturma konusunda ülke olarak her türlü iş birliğine açık olduklarını da vurguladı.