Grup Seks Davasında Şok Karar!

Grup seks davasında şok karar! İtalya'da Yargıtay, 2007 yılında Meredith Kercher'i öldürdükleri gerekçesiyle daha önce suçlu bulunan ABD'li Amanda Knox ve o dönemki İtalyan erkek arkadaşı Raffaele Sollecito'nun, cinayet suçunu işlemediklerine hükmederek beraat kararı verdi.

Yargıtay, ülke gündemini 8 yıl boyunca dönem dönem meşgul eden ve "Kercher Cinayeti", "Meredith davası", "Amanda Knox" gibi isimlerle kamuoyunda yer edinen sansasyonel davada, kararı açıklayarak yargı sürecinin de bittiğini ilan etmiş oldu.

Vahşice işlenen cinayete ilişkin yapılan ilk yargılamada suçlu bulunan, ardından temyiz davasında aklanan, sonra itiraz nedeniyle tekrar yapılan yargılamada suçlu bulunan Knox ve Sollecito için Yargıtay 5. Ceza Dairesi bugün gün boyu süren son oturumunda merakla beklenen kararını akşam saatlerinde açıklayarak, beraat kararı verdi.

Yüksek mahkeme, cinayet suçlamasından akladığı ABD'li öğrenci Knox'un, olayda adı geçen barın sahibi Patrick Lumumba'ya iftira attığı için 3 yıllık hapis cezasını onadı.

KARA İLK TEPKİ

Kercher cinayeti davasının bir numaralı ismi olarak anılan ABD'li Amanda Knox'un avukatı Carlo della Vedova da nihai kararı, ülkesinde bulunan Knox'a ilettiğini ve Knox'un çok mutlu olduğunu ifade etti. Davanın başrolündeki bir diğer isim Sollecito da karar sonrası yaptığı açıklamada, hakimlerin kendisine onurunu iade ettiğini, bu nedenle çok mutlu olduğunu söyledi.

KERCHER TARAFI ŞAŞKIN

Cinayete kurban giden Meredith Kercher'in ailesinin avukatı Francesco Maresca ise Knox ve Sollecito hakkındaki beraat kararı için, "Bu kararı hazmetmek çok zor. Bu karar bizi şaşırttı. Açıkcası beklemiyorduk. Hakimlerin son kararı açıklamadan önceki toplantıları çok uzun sürdü. Bu, içeride büyük bir tartışma yaşandığını bize düşündürüyor. Anlaşılan hakimler, delilleri yetersiz olarak değerlendirdi" diye konuştu.

İngiliz Kercher ailesinin, Guardian gazetesine verilen bilgide, detaylı açıklamanın ilerleyen günlerde yapılacağı belirtildi. Meredith'in kardeşi Stephanie Kercher ise sadece ailece şokta olduklarını söylemekle yetindi. Kercher cinayeti davasının ilk ayağında Knox ve Sollecito'yu cinayetle suçlayan Perugia Cumhuriyet Savcılığı savcılarından Giancarlo Costagliola, yüksek mahkemenin kararına saygı duymakla birlikte, gerekçeli kararı merak ettiğini söyledi.

2011 yılında Amanda Knox ve Raffaele Sollecito'nun beraatine karar veren dönemin Perugia Temyiz Mahkemesi Başkanı Claudio Pratillo Hellman da Yargıtayın kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, "O dönemki kararımızla açıkça haklıydık" dedi.

GRUP SEKSE ZORLAMA VE ÖLDÜRME

2007'den beri süren dava Erasmus değişim programıyla İtalya'nın Perugia kentine gelen İngiliz Meredith Kercher, 2 Kasım 2007'de kaldığı evde boğazı kesilmiş ve 43 yerinden bıçaklanmış halde bulunmuştu. Kamuoyunda ''Meredith hadisesi'' ve ''Kercher Cinayeti'' olarak bilinen olayda, İngiliz kızın vahşice öldürülmesinin ardından 4 şüpheli ön plana çıkmıştı. Bu dört şüpheliden; Kercher'in ev arkadaşı Amanda Knox ve onun o dönemki İtalyan erkek arkadaşı Rafealle Sollecito'ya, maktulü toplu sekse zorlamak ve ölümüne sebep olmak suçlamaları yöneltilmişti.

Dava boyunca tutuklu yargılanan Knox, 2009 yılında 26 yıl, Sollecito ise 25 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak her ikisi de 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Ekim 2011'de temyiz mahkemesinin bu kararı bozmasıyla tahliye edilmişti. Knox, tahliye kararının ardından hemen ülkesi ABD'ye dönmüştü.

Mart 2013'te ise üst derecedeki temyiz mahkemesi tahliye kararını kusurlu bularak bozmuş ve yargılamada değerlendirmenin yeniden yapılmasına hükmetmişti. Yeniden görülen davanın açıklanan sonucunda Knox'a 28,5 yıl, Sollecito'ya ise 25 yıl hapis cezası verilmişti. Knox ve Sollecito tarafından yapılan itiraz sonucu son olarak Yargıtay'a taşınan ünlü davada yüksek mahkeme bugün açıkladığı Knox ve Sollecito için beraat kararıyla 8 yıldır devam eden yargı sürecini de nihayete erdirdi.

DAVADA HAPİS YATAN TEK İSİM VAR

Öte yandan, olay gecesi evde olduğu ve Kercher'in ırzına geçtiği otopside anlaşılan Fildişi Sahilli Rudy Guede ise Almanya'da yakalanıp, İtalya'ya iade edilmişti. Irza geçme ve cinayet suçlamaları karşısında, hızlı yargılanma yolunu seçen Guede, cinayet suçlamasını reddetse de önce 29 yıl hapis cezası almış ardından bu cezası 2009'da 16 yıla indirilmişti. Guede, Kercher cinayetinde şu ana kadar hapis yatan tek isim.

Olayda adı geçen ve Amanda Knox tarafından suçlanan Sollecito'nun çalıştığı barın sahibi Patrick Lumumba ise Knox'un iftira attığının anlaşılmasından kısa süre sonra salıverilmişti.