IRAK CUMHURBAŞKANLIĞI'NA Şİİ VE SÜNNİLERİN DE DESTEĞİNİ ALAN KÜRTLERİN ORTAK ADAYI FUAT MAHSUM SEÇİLDİ

Irak Cumhurbaşkanlığı'na Kürtlerin ortak adayı Fuat Mahsum'un seçildiği bildirildi.

Şii ve Sünni partilerin de destek verdiği Mahsum, Irak Parlamentosu'nda, 225 vekilin katıldığı ilk turda 175 oy aldı. Ancak hiçbir aday istenen çoğunluğu elde edemediği için seçim ikinci tura kaldı. Mahsum, diğer adaylar Henan Fetlawi ve Faik Şeyh'in çekildiği ikinci turda, 211 oyla Irak'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Mahsum'un ikinci turda yarıştığı Hüseyin Musevi ise 17 oy alabildi.

Böylelikle Kürt siyasi partilerin ortak adayı Mahsum, Şii ve Sünnilerin de desteğini alarak, Irak'ın yeni cumhurbaşkanı oldu. Mahsum, cumhurbaşkanlığı makamını, görev süresi dolan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'den devralacak.

Irak'ta parlamento başkanının ardından yeni cumhurbaşkanının da seçilmesi IŞİD saldırılarıyla ülkede başlayan siyasi krizin aşılması noktasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanının, 15 gün içerisinde yeni hükümeti kuracak başbakanı ataması bekleniyor. Başbakan, 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Irak'ta 2003'te siyasi tarafların uzlaşması neticesinde cumhurbaşkanlığı Kürtlere, parlamento başkanı Sünnilere ve başbakanlık makamı ise Şiilere veriliyor.

FUAT MAHSUM KİMDİR?

Irak'ın yeni cumhurbaşkanı 76 yaşındaki Fuat Mahsum, Kürtçe, Arapça ve İngilizce biliyor. Çocukluğu Süleymaniye'nin Köysancak ilçesinde geçen Mahsum'un babası, bölgede tanınan din adamıydı. Medrese eğitimi alan Mahsum, Kahire'deki Ezher Üniversitesi'nde İslami çalışmalar ve felsefe üzerine lisans ve doktorasını tamamladı.

Mahsum'un siyasi hayatı, 1964'te Molla Mustafa Barzani'nin kurucusu olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) katılmasıyla başladı.

Mahsum, 1975'te Celal Talabani'yle KYB'nin kurucusu oldu. Aynı zamanda Talabani'nin çocukluk ve gençlik arkadaşı olan Mahsum, bu tarihten sonra siyasi çalışmalarını KYB çatısı altında yürüttü. Körfez Savaşı'ndan sonra 1992'de Kürt özerk bölgesinin kurulmasıyla kabinenin ilk başbakanı oldu. ABD'nin, 2003'teki işgalinin ardından Irak'ın yeni anayasasını oluşturma çalışmalarına katılan Mahsum, 2004'te Irak Parlamentosu'nun ilk başkanı seçildi. Bir süre milletvekilliği de yapan Mahsum, evli ve beş kız çocuğu babası.