Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkede komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkes ilan etti.

Duterte, Filipinler Kongresi'nde yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurdu ve altı yıllık görev süresi bitmeden kalıcı barışa ulaşılmasını istediğini belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı, ülkede on yıllardır devam eden şiddetin durması ve barış görüşmelerinin tekrar başlayabilmesi için komünist isyancıların da aynısını yapmasını istedi.

İsyancılara seslenen Duterte, "Yıllardır süren, hiçbir bir yere gitmeyen ve her geçen gün daha fazla kan akmasına neden olan bu çatışmaları sona erdirelim." ifadesini kullandı.

Filipinler Komünist Partisi'nin (CPP) silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu (NPA), ülkede 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Örgüte mensup dört bine yakın militanın bulunduğu Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 30 Haziran'da görevine başlayan Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Hükümet yetkilileri, isyancı liderleriyle görüşmüş, taraflar birkaç ay için barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda anlaşmıştı.

NPA'nın Avrupa'da bulunan liderlerinden Jose Mario Sison'un, Duterte ile görüşmek için yakında Filipinler'i ziyaret edeceği belirtiliyor.