MİNDANAO ADASI'NDA DANG HUMMASINDAN 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

BÖLGEDE DANG HUMMASI VAKALARI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 48 ARTTI

Filipinler'de dang hummasından 13 kişinin öldüğü bildirildi.

Mindanao Adası Sağlık İşleri Müdürlüğü, yılbaşından bu yana bölgede iki bin 35 dang humması vakasına rastlandığını, bu kişilerden 13'ünün hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilisi Rogelio Aturdido, geçen yıla oranla bu sene dang humması vakalarının yüzde 48 arttığını söyledi.

Mindanao Adası'nın Tupi kenti, dört kişinin hayatını kaybetmesi ve 300 kişinin benzer belirtilerle hastaneye kaldırılması üzerine bölgede acil durum ilan etmişti.

Dang humması virüsü, insanlara sivrisinek aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor. Vakalar, genellikle yağış mevsimleri olarak bilinen haziran ve eylül ile aralık ve mart aylarında artış gösteriyor. Bilim adamları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Hastalığa sebep olan sivrisinek türünün su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle özellikle sanayi çevrelerinde çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerekiyor.