Uruguay'da, hükümetin marihuananın yasallaştırılması programı çerçevesinde evlerinde kenevir bitkisini yetiştirmek isteyenler kayıt yaptırmaya başladı.

Ülkede kenevir bitkisini yetiştirmek isteyenler için kayıt işlemi dün başlarken, ilk gün çok az sayıda kişinin başvuruda bulunduğu bildirildi.

Ünlü marihuana eylemcisi Juan Vaz, kayıt yaptırdığını ve süreci kolay bulduğunu belirterek bazılarının bu konuda isteksiz davranmasını anlayamadığını söyledi. Vaz, bu kişilerin kayıt yaptırırlarsa rahat bırakılmayacaklarını hissetmiş olabileceklerini ifade ederek "Uzun yıllardır, bitkileri gizlice yetiştiriyorlardı" dedi.

Uruguay'da mayıs ayında yürürlüğe giren yasa, Uruguay vatandaşı ya da ülkede yasal ikamet sahibi 18 yaş ve üstü kişilerin, kayıt yaptırmaları halinde şahsi kullanım için kenevir yetiştirmelerine izin veriyor.

DÜNYADA İLK ÜLKE OLMUŞTU

Yasada, yılda 480 gram ürünle altı dişi hint keneviri bitkisi sınırlaması bulunuyor. Uruguay, dünyada, marihuananın satışını ve bitkisinin yetiştirilmesini düzenleme teşebbüsünde bulunan ilk ülke. Parlamentoda 2013 yılı aralık ayında geçen yasa, yetiştiriciler ve kullanıcılar için kulüplerin kurulmasına, kayıtlı kullanıcılara eczanelerde ayda 40 gram marihuana satışına olanak sağlıyor.

Ülkede henüz herhangi bir kulüp , faaliyete başlamak için gerekli şartları tamamlamazken, dördünün süreci başlattığı biliniyor. Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, eczanelerin marihuana satışının, gelecek yıla kadar erteleneceğini açıklamıştı