ETİYOPYA GENEL SEÇİMLERİNDE 58 PARTİ, PARLAMENTODAKİ 547 SANDALYE İÇİN YARIŞACAK

 Etiyopya halkı, genel seçimler için yarın sandık başına gidecek.

Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, Etiyopya'da yarın yapılacak seçimler 5'inci genel seçimler olacak ve 58 siyasi parti ve 5 bin 819 aday, parlamentodaki 547 sandalye için yarışacak.

Nüfusu yaklaşık 90 milyon olan Etiyopya'da 36,8 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yüzde 48'i kadın.

Seçimin resmi olmayan kesin sonuçlarının gelecek Cuma günü, resmi sonuçlarının ise 22 Haziran tarihinde ilan edileceği bildirildi. Etiyopya'da genel seçimler için oy verme işlemi sabah saat 06:00 (TSİ:06:00) da başlayacak ve akşam saat 18:00'da sona erecek.

Seçimler dolayısı ile güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı, başta başkent Addis Ababa olmak üzere ülke genelinde gözleniyor.

Seçimlerin çok renkli geçtiği söylenemese de daha çok iktidar partisinden seçim konvoyları ve afişleri sokaklarda görülüyor.

Etiyopya genel seçimlerinde propoganda yasağı geçen Perşembe günü akşam saat 18:00 da sona erdi.

Ülke genelinde 45 bin oy verme merkezi kuruldu. Katılımın yüksek olması beklenen seçimlerin favorisi, son 4 seçimin galibi Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) EPRDF Etiyopya'da 1991 yılından bu yana iktidarda bulunuyor. EPRDF 1991 yılında ele geçirdiği iktidarı 1995 yılında yapılan çok partili seçimlerden itibaren elinde tutuyor.

Etiyopya'da çok partili seçimler, ilk 1995'de yapıldı. 1995'ten sonra her 5 yılda bir yapılan seçimlerde muhalefet bir varlık gösteremedi.

Muhalif partiler, seçimlerde kendilerine yeterince hak tanınmadığını ve seçimlerin adil yapılmadığını ileri sürüyor.

ETİYOPYA ULUSAL SEÇİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI GEBREGZİABHER

Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Addisu Gebregziabher, seçim günü partilerin
propagandasına izin verilmeyeceğini, seçim yasaklarına herkesin uyması gerektiğini belirtti.

Seçmenlerin adlarının yazılı olduğu sandıkların dışında oy kullanamayacaklarını ifade eden Gebregziabher, parti temsilcileri ve destekçilerini seçim günü propaganda yapmamaları yönünde uyardı.

2010 yılında yapılan seçimlerde Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi parlamentodaki sandalyelerin yüzde 99.6'sını kazandı. 2005 seçimlerinde muhalif partiler hem parlamentoda yüzde 30 temsil hakkı, hem de başkent Addis Ababa'nın belediye başkanlığını kazanmıştı.

ETİYOPYA BAŞBAKANI DESALEGN'IN AÇIKLAMALARI

Etiyopya Başbakanı ve iktidardaki Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi'nin lideri Hailemariam Desalegn, seçimlerin pozitif bir atmosferde geçmesi çağrısında bulunarak, muhalefetin seçimlerle ilgili şiddete teşvik edici negatif propogandadan vaz geçmesi gerektiğini söyledi.

Desalegn, seçimlerin atmosferini bozacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceklerini dile getirerek, Eritre Yönetimi'ni ima ederek, yabancı güçlerin seçimleri karıştırmasına fırsat verilmemesini istedi.