OLAĞANÜSTÜ AFRİKA MAHKEMESİ'NİN TUTUKLANMASINA KARAR VERDİĞİ HABRE, SAVAŞ SUÇLARI VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİĞİ İDDİASIYLA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Orta Afrika ülkelerinden Çad'ın eski diktatörü Hissene Habre'nin, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla yargılanacağı bildirildi.

Fransız avukat Francois Serres, 69 yaşındaki Habre'nin yargılanması için kurulan özel mahkemenin eski diktatörün tutuklanmasına karar verdiğini söyledi.

Olağanüstü Afrika Mahkemesi, 1982 ve 1990 yıllarında iktidarda bulunan Habre'nin savaş suçları ile insanlığa karşı suç işlemek ve işkence yapmak ithamlarıyla yargılanmasına hükmetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise 1990'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan ve Senegal'a kaçan Habre'nin, iktidarı sırasında on binlerce kişinin öldürülmesi için emir verdiğine ilişkin kanıtlar ele geçirdiğini açıkladı.

Habre, pazar günü Senegal'in başkenti Dakar'daki villasında gözaltına alınmıştı.

Kurbanların aileleri tarafından kurulan dernekler, Habre'nin kendi Gorane etnik grubunu, iktidarını tehdit etmekle suçladığı diğer etnik grupların mensuplarına işkence etmek ve öldürmekle görevlendirdiğini ileri sürüyor.

Çad İnsan Hakları Derneği Başkanı Jacqueline Moudeina, Senagal'in yıllarca yargılanmasına engel olduğu Habre'nin mahkeme karşısına çıkarılacak olmasını kurbanlar adına çok büyük bir başarı olarak niteledi.