Widodo, yerel seçimin 16 Nisan'da yapılacak ikinci turu öncesinde gerginliğin tırmanışa geçmesi üzerine yaptığı açıklamada din ile siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Din ve siyasetin karıştırılmasıyla kutuplaşmaların artacağına işaret eden Widodo, halka da sağduyuyla davranmaları uyarısında bulundu.

Geçen ay yapılan yerel seçimde adaylar yeterli oy oranına ulaşamamıştı. 19 Nisan'da yapılacak ikinci tur öncesinde Cakarta Valisi olan Basuki Tjahaja Purnama’nın, hakkındaki İslam’a hakaret ettiği iddialarını seçim kampanyasında kullanması ülkede tansiyonun artmasına yol açmıştı. "Halk arasında Ahok" adıyla tanınan Purnama hakkında soruşturma başlatılmış ve şüpheli sıfatıyla yargılanması kararı çıkmıştı.

Yargı süreci halen devam eden Purnama, eylül ayı sonundaki bir konuşmasında Maide Suresi'nin 51. ayetiyle ilgili yaptığı yorumda İslam'a hakaret etmekle suçlanıyor. Başkentin ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hristiyan valisi olan Purnama, konuşmasında "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı. Cakarta Valiliği için yeniden aday olan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.