Ordu ve Giresun'dan fındık piyasasına darbe!
Bu yıl mart ayı sonunda yaşanan don olayları ile birlikte fındık üretimindeki düşüş fiyatları da vurdu.


Financial Times'ta yer alan habere göre; özellikle Ordu ve Giresun bölgesinde yaşanan üretim düşüşünün uluslararısı fındık piyasasını da etkilemesi bekleniyor. Fındığa yapılacak zam ise Nutella fiyatlarını doğrudan artıracak.

Dünya fındığının yüzde 70’ini üreten Türkiye bu alanda global pazarın üretim lideri. Özellikle Ordu ve Giresun bölgesinde yaşanan don olayları ise önümüzdeki dönem içinde fındığın zamlanmasına neden olacak. Fındığın kilogramı mayıs ayında 6.5 liraya satılırken bunun önümüzdeki dönemde 10.5 liraya kadar çıkması bekleniyor. Fındık fiyatlarından en çok etkilenecek firmalardan biri de Ferrero Group.

Türkiye’de Oltan gıdayı satın alan şirket dünyaca ünlü Nutella’yı üretiyor. Fındık kreması ve kakaonun birleşimiyle yapılan ürünün önümüzdeki yıl global pazarda daha pahalıya satılması bekleniyor. Türkiye yıl başında 800 bin ton fındık üretimi yapmayı bekliyordu. Bu yıl ise üretimin 540 tona düşmesi bekleniyor. Nutella’nın (750 gr) şu an Türkiye’deki satış fiyatı 13 TL civarında.