Dünya Sağlık Örgütü’nden Korkutan Uyarı
Sık sık gündeme gelen aşırı antibiyotik kullanımı konusunda yeni bir açıklama dünyanın en önemli sağlık kuruluşu tarafından yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü, "Besicilerin hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımı insan sağlığını olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı korkutucu açıklama, ajanslara ve uluslararası saygınlığı bulunan haber sitelerinde gündem oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çiftçilere uyarıda bulundu ve hayvan yetiştirirken antibiyotik kullanımının azaltılmasını istedi. Uzmanlar, hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin insanların bağışıklığını artırarak daha kuvvetli hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Hayvanların sağlıklı olması için kullanılan antibiyotik kullanımının özellikle Asya ve ABD’de çok yaygın olduğu belirtilirken, Avrupa’da ise bunun yasak olduğu kaydedildi. İngiltere’nin çok satan gazetelerinden The Guardian’da yer alan haberde ise Avrupa’da bu yasağın sık sık çiğnendiği öne sürüldü.

Antibiyotiklerin kullanımı sonrasında ilaca dayanıklı hale gelen süpervirüslerin yaygınlaşacağını belirten uzmanlar, bir süre sonra antibiyotiklerin etkisiz hale geleceğini savundu. DSÖ tarafından yapılan açıklamada, bazı ülkelerde besi hayvanlarının %80’ininde düzenli olarak antibiyotik kullanıldığı belirtilirken, “Bazı ülkelerde insanlardan çok hayvanlar üzerinde antibiyotik kullanılıyor” ifadesini yer aldı.

DSÖ’nün Genel Direktörü Tedros Adhanım Ghebreyesus, “Yoğun bir şekilde antibiyotik kullanımı çok ciddi sağlık sorunu ve salgın çıkarabilir. Bu hayvanlara verilen antibiyotikler dolayısıyla ilaca dayanıklı bakteriler gelişiyor” dedi.DSÖ’den Kazuaki Miyagishima ise, “Bilimsel açıdan hayvanlar üzerinde kullanılan antibiyotiklerle antibiyotiklere dayanıklı virüslerin yaygınlaşması arasında bir bağlantı var” ifadesini kullandı.