Büyük bir ülkeyi yok edebilecek göktaşı Dünya'yı sıyıracak
Dünya'nın ekseninden sık sık küçük çapta göktaşları geçiyor. Bugün ise ancak 5 bin yılda bir görülebilecek büyüklükte olan bir göktaşı Dünya'yı teğet geçecek. Çarpması halinde 13 milyon ton patlayıcıya eşit etki yapabilecek dev asteroit, TSİ 19.00 sularında geçişini yapacak


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) açıklamasına göre Dünya bugün, ancak 5 bin yılda bir görülebilecek bir gök olayına tanıklık edecek.

Yaklaşık 1000 metre çapındaki YB35 isimli göktaşı, Dünya'nın 4,5 milyon kilometre yakınından geçecek. Bu mesafe kulağa çok büyük gibi gelse de, sonsuz uzay boşluğunda adeta 'teğet' bir geçişe denk geliyor.


Küçük çapta göktaşları Dünya'nın etrafında sık sık geçişler yapıyor. Ancak saatte 37 bin kilometre hızla hareket eden YB35 boyutundaki asteroitler dünyaya yaklaşık 5 bin yılda bir bu kadar yaklaşıyor.

YB35 'in büyük bir ülkeyi tok edecek güce sahip olduğunu belirten astronomlar, bu çapta bir göktaşının Dünya'ya çarpması halinde deprem, tsunami ve iklim değişikliğine yol açabileceği belirtiliyor.

Göktaşının TSİ 19.00 sularında bu geçişi yapması bekleniyor.