Dikkat! Bu Gece 'Mavi Ay' Var...
Son olarak Ağustos 2012'de görülen 'Mavi Ay', bu yıl 31 Temmuz Cuma günü, yani bu gece yükselecek.

3 yılda bir tekrar eden bu gök olayında, uydumuz Ay, isminin aksine mavi görünmüyor; hatta her zamanki dolunayla tamamen aynı renkte oluyor. Ancak geçmişte, volkanik patlamalar ve orman yangınlarının havaya saldığı partiküller nedeniyle Ay'ın mavimsi bir renge büründüğü olmuş...

Dikkat! 'Mavi Ay' gecelerinde ay bu fotoğrafta olduğu gibi mavi değil, her zamanki dolunay renginde görünür. Ancak volkan ya da orman yangını kaynaklı olarak, havadaki partiküller nedeniyle buradaki gibi mavimsi göründüğü olmuştur.


Ay döngüsü ile takvim yılı eşzamanlı olarak ilerlemediği için, her 3 yılda bir, fazladan bir dolunay oluşuyor. Yani 3 yılda bir, yıl içinde 12 yerine 13 dolunay görülüyor. Bu 'ekstra' dolunay da doğal olarak, 4 mevsimden birine denk geliyor.

İKİ ŞEKİLDE TANIMLANABİLİYOR

Normal zamanlarda bir mevsimde 3 kez dolunay doğuyor. Ancak eğer o yıl Mavi Ay yılı ise, bir mevsimde 4 dolunay izlenebiliyor. Bunların üçüncüsü 'Mavi Ay' olarak tanımlanıyor. Daha kolay bir tanımlamayla, 1 ay içinde ikinci kez dolunay görülmesi halinde de, ikincisine Mavi Ay deniyor.


Adı 'Mavi Ay' olmasına rağmen, bugünkü dolunay da bunun gibi normal dolunay renginde izlenecek

Örneğin bu yıl yaz mevsiminde (sonuncusu Ağustos ayında olmak üzere) 4 dolunay gerçekleşecek. Dolayısıyla yarın yükselecek olan mevsimin üçüncü dolunayı, 'Mavi Ay' olacak.

Mevsimsel değil de ay bazındaki tanımlamaya göre ise Temmuz ayında ikinci kez yaşanacak olan dolunay da 'Mavi Ay' olacak. 1 Temmuz'daki normal dolunayın ardından, bugün de ikinci dolunayı yani Mavi Ay'ı izleyeceğiz.

VOLKAN VE YANGINLARIN ETKİSİYLE MAVİ GÖRÜNDÜĞÜ DE OLMUŞ

Aslında bugün yükselecek olan Mavi Ay'ın rengi, normal bir dolunaydan farklı olmayacak. Ancak geçmişte orman yangınları ve volkanik patlamaların atmosfere saldığı küllerin ya da yüksek nemin yarattığı filtre etkisiyle Mavi Ay günlerinde Ay'ın gerçekten mavimsi göründüğü olmuş. Ancak 'Mavi Ay'ın, döngüsel bir olay olmaktan başka bir özelliği bulunmuyor.

'KIRK YILDA BİR'...

Bu arada Türkçe'ye 'Kırk yılda bir' şeklinde çevrilmesi mümkün olan İngilizce 'Once in a blue moon' kalıbı da, ender rastlanan 'Blue Moon' (Mavi Ay) olayından geliyor. Nadir durumları ifade etmede kullanılan bu kalıp, bire bir şekliyle 'Mavi Ay'da bir' olarak Türkçe'ye çevrilebilir