DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU, BM 68. DÖNEM AÇILIŞ HAFTASI ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İKİLİ GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRÜYOR

DAVUTOĞLU, AB GENİŞLEMEDEN SORUMLU KOMİSERİ FÜLE, ARAP LİGİ GENEL SEKRETERİ ARABİ VE MYANMAR DIŞİŞLERİ BAKANI LWIN İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM 68. dönem açılış haftası çerçevesinde New York'ta gerçekleştirdiği ikili görüşmelerine devam ediyor. Davutoğlu’nun AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Füle ile görüşmesinde Kıbrıs da gündeme geldi.

Davutoğlu, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Füle ile Türkiye-AB ilişkileri ve özellikle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz girişine ilişkin vize liberalizasyon diyaloğu konularını ele aldı.

Vize diyaloğunun kısa süre içinde başlayabileceği, bu yönde son dönemde ilerleme sağlandığı ifade edilen görüşmede, ekim ayında açıklanacak AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nun hazırlıkları da konuşuldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Davutoğlu, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu yineleyerek, raporun dengeli olması ve Türkiye'de birçok alanda sağlanan ilerlemeleri yansıtmasını beklediklerini vurguladı. Görüşmede, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler de değerlendirildi.

Davutoğlu, Arap Ligi Genel Sekreteri Arabi ile de görüşme yaptı. Görüşmede, Suriye'deki durum ve Ortadoğu barış süreci ele alındı. Suriye konusunda BMGK'ya sunulan karar tasarısı değerlendirilirken, iki tarafın yaklaşımlarının ortak olduğu belirtildi.

Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile de bir araya gelen Davutoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra Rohingya Müslümanlarının durumu hakkında da bilgiler aldı. Bakan Lwin, son dönemde bu konuda atılan adımlar hakkında bilgi verirken, Bakan Davutoğlu da Myanmar'ı en önemli ülkeler arasında gördüklerini aktardı.

Lwin'in, Rohingya Müslümanlarının durumunun iyileştirilmesi dahil her konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu vurgulaması, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bakan Davutoğlu ayrıca, Andorra, Fiji, Mozambik, Malezya, Singapur, Tanzanya, Guatemala, Azerbaycan, Kuveyt ve Hollanda dışişleri bakanları ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ve bölgesel konuların yanı sıra Türkiye'nin BMGK geçici üyeliğine adaylığı da ele alındı.