YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS, BM GENEL SEKRETERİ BAN'A EGE DENİZİ'Nİ GEÇEREK AVRUPA'YA ULAŞMAYA ÇALIŞAN KAÇAK GÖÇMENLER TARAFINDAN KULLANILMIŞ BİR CAN YELEĞİ TAKDİM ETTİ

 Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a Ege Denizi'ni geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan kaçak göçmenler tarafından kullanılmış bir can yeleği hediye etti.

Ban'ın Atina'ya düzenlediği ziyaret kapsamında bir araya gelen ikili, görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

Ban'a sembolik bir hediye vermek istediğini belirten Çipras, "Bu obje, Ege'yi aşarak Yunan adalarına geçen binlerce insanın kullandığı ve ada sakinlerinin kıyılardan topladığı binlerce objeden biri." dedi.

Çipras, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakatının bu geçişleri azalttığını kaydederek, "Umarım bu anlaşma korunur ve böylece insan kaçakçılarının elindeki bu korumasız insanlar bu objeyi kullanmak zorunda kalmazlar" diye konuştu.

“İHTİYACIM VAR ÇÜNKÜ YÜZMEYİ BİLMİYORUM”

Can yeleğini giyerek kameralara poz veren Ban, "Bu önemli hediye için teşekkürler. Birçok insan buna ihtiyaç duydu. Benim de ihtiyacım var çünkü yüzmeyi bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Ban konuşmasında, Yunan halkının ve hükümetinin sığınmacı krizinde büyük bir dayanışma gösterdiğini kaydederek, ülkenin içinde bulunduğu krize rağmen gösterilen çabalar için teşekkür etti.
Ban ayrıca, Yunanistan'ın uluslararası toplum tarafından bu konuda daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Çipras da ülkesinin şu an 55 binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, "Bu kriz milliyetçi politikalar kullanılarak, bunun yükünü savunmasız devletlerin üzerine atarak çözülemez. Yabancı düşmanlığı, saldırganlık ve tek taraflı faaliyetler insanları tekrar denize doğru itmek bizim değer ve prensiplerimize aykırıdır. Bu, Avrupa'nın geleceğinin altını oyarken, durumun daha da kötüleşmesine sebep oluyor" diye konuştu.

Türkiye ile hem ikili hem de Avrupa seviyesinde bu konuya ilişkin bir işbirliği yürüttüklerine işaret eden Çipras, "Böylece, geçen Kasım'da günlük 7-8 bine ulaşan sığınmacı geçişleri azaltılabildi. Daha da önemlisi Ege'den aldığımız sığınmacıların ve hatta çocukların ölüm haberlerini artık almıyoruz. İnsan kaçakçılarının inşa ettiği düzensiz bir patika vardı. Bu yasal bir patikaya dönüşüyor. Umarız bu patika bir otobana döner" ifadelerini kullandı.

Ban, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile görüşmesinin ardından Atina'dan Midilli Adası'na geçecek. Ban burada, Türkiye-AB mutabakatı kapsamında göçmenlerin tutulduğu kampları ziyaret edecek.