BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ ZEYD: "İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINDA TIRMANAN GERGİNLİK VE ŞİDDET OLDUKÇA ENDİŞE VERİCİ"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin işgal altındaki Filistin topraklarında artan gerginlik ve şiddet olaylarından endişe duyduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin BM'nin Cenevre ofisinden yaptığı açıklamada, "İşgal altındaki Filistin topraklarında tırmanan gerginlik ve şiddet oldukça endişe verici" dedi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te son bir haftada güvenlik durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Zeyd, çatışmalarda 5 Filistinli ve 4 İsraillinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin ise yaralandığını hatırlattı.

Zeyd," Daha fazla kan dökülmesi her iki tarafta da daha fazla nefrete neden olacak ve uzun vadede bir çözüm sunmayacak. Uzun süredir devam eden İsrail işgalinin sebep olduğu hüsran, çaresizlik, İsrailli yetkililerin Mescid-i Aksa'ya girişleri engellemesi, Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesi, yerleşimcilerin şiddeti, Duma'daki kundaklama olayı gerilimin tırmanmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere ateş açmasının ve aşırı şiddet kullanmasının endişe verici olduğunu belirten Zeyd, 28 Eylül'den beri, 134 Filistinli'nin İsrail güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu, yine yüzlercesinin biber gazı ve plastik mermiler nedeniyle yaralandığını da sözlerine ekledi.