SEÇMENLER, YEREL VE BÖLGESEL SEÇİMLER İÇİN OY VERMEYE BAŞLADI

Londra, 5 Mayıs 16 : Birleşik Krallık’ta seçmenler, geçen mayıs ayında düzenlenen genel seçimden sonraki en kapsamlı oylama için bugün sandık başına gidiyor.

Birleşik Krallık genelinde 45 milyon kayıtlı seçmen, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölgesel parlamentolar, İngiltere'de 124 birimde belediye meclisi ve Londra, Bristol, Liverpool ve Salford'da da belediye başkanlığı seçimleri için bugün yerel saatle 07.00'de oy kullanmaya başladı.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da 18 yaşın, İskoçya'da ise 16 yaşın üzerindeki vatandaşlar yerel saatle 22.00'ye kadar oy verebilecek.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Londra, 1998'de yapılan yerel referandumun ardından 2000'de yürürlüğe giren özel bir yasayla yönetiliyor.

Bölgesel yönetim niteliğindeki Londra, belediye başkanının yetki ve sorumluk alanı olarak ülkedeki diğer belediyelerden ayrılıyor. Kentte ekonomik kalkınma, toplu taşıma, otoyollar, itfaiye, yapılaşma ve stratejik planlamanın yanı sıra güvenlik belediye başkanının sorumluluğunda. Yaklaşık 60 bin personeli bulunan Metropolitan Polis, belediye başkanına bağlı çalışıyor.

Bugünkü seçimle belediye başkanını denetlemekten sorumlu 25 kişilik kent meclisi de belirlenecek.

Londra, 9 milyona yaklaşan nüfusuyla İngiltere’nin toplam gayrisafi milli hasılasının neredeyse 4’te 1'ini sağlıyor. Londra belediyesinin bütçesi de yıllık 17 milyar sterlin (yaklaşık 70 milyar TL).

Londra'da belediye başkanlığı için yürütülen yarış, hükümetteki Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith ile ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Müslüman adayı Sadık Khan arasında geçecek.

Başkanlık koltuğu için Goldsmith ve Khan'ın yanı sıra Yeşil Parti'den Sian Berry, Liberal Demokrat Parti'den Caroline Pidgeon, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nden (UKIP) Peter Whittle ve Respect Partisi’nden George Galloway'in da aralarında bulunduğu 12 aday yarışıyor.

BÖLGESEL PARLAMENTOLAR

Birleşik Krallık’ta merkezi hükümet Londra’dayken İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın ise bölgesel parlamentoları ve hükümetleri bulunuyor. Bölgesel partiler genel seçimler yoluyla Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında da temsil ediliyor.

İskoçya’daki bölgesel parlamento seçiminde, halen parlamentoda 69 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulunduran Nicola Sturgeon liderliğindeki bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi'nin yeni bir zafer kazanması bekleniyor.

(AA/ÖZ/HA)