Birleşik Krallık'ta Eğitim de Vuruldu
Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı, yükseköğretimde de bu ülkeyi ‘olumsuz’ etkileyecek. Uzmanlara göre hem üniversitelerde eğitim kalitesi düşecek hem de ülke neredeyse 4 milyar sterlin gelirden olacak. Birleşik Krallık’ta referandumdan Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı çıkmasının, yükseköğretimde dünya liderleri arasında yer alan ülkede eğitime nasıl yansıyacağı da tartışma konularından biri.

Geçen martta aralarında Birleşik Krallık’ın lider üniversitelerinin yer aldığı bir grup, ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmaması için bir çağrı yapmıştı. Çağrıda, AB ve Birleşik Krallık üniversiteleri arasındaki işbirliğine vurgu yapılarak AB’den gelen kaynakların kaybedileceği ve bunun ülkedeki yükseköğretim kalitesini etkileyeceği belirtilmişti.

OKULLAR DA KARŞI
Son olarak benzer bir çağrı da referandumdan birkaç gün önce, 21 Haziran’da, 100 üniversite yöneticisinin imzasının yer aldığı bir bildiri ile yapıldı.

Destekçileri arasında Kent, Liverpool, Cardiff ve Glasgow gibi üniversitelerin de olduğu bildiride ‘bilim ve inovasyonda global lider üniversitelerin altının kazıldığı, İngiliz insanlarının elde edebileceği fırsatların yok olacağı’ belirtildi. Ayrıca yükseköğretim ve araştırma projeleri yatırımlarının güçleşeceği, Birleşik Krallık üniversitelerinin yüksek düzeydeki eğitim kalitesini sürdürmekte sıkıntılarla karşılaşılabileceği dile getirildi.

125 BİN ÖĞRENCİ
AB verilerine göre, Birleşik Krallık’ta üniversiteler, ülke ekonomisine her yıl 73 milyar sterlin katkıda bulunuyor.

Bunun 3.7 milyar sterlini ise AB ülkelerinden gelen öğrencilerden sağlanıyor. Son rakamlara göre, Birleşik Krallık’ta bir yükseköğretim kurumunda eğitim alan AB üyesi ülke vatandaşı öğrenci sayısı 125 bin. Birleşik Krallık’tan gelen 200 binden fazla öğrenci ise Avrupa’da eğitim alıyor. Ayrıca AB’den gelen bu öğrenciler, 19 bin iş fırsatı da yaratıyor.

AVRUPALI HOCALAR NE OLACAK?
Bİrleşİk Krallık’ta çalışan akademik personelin yüzde 14’ü Avrupa Birliği ülkelerinden geliyor. Üniversiteler AB’den çok büyük miktarlarda kaynak alıyor. Geçen yıl Swansea Üniversitesi’nin yeni kampusu yaklaşık 475 milyon sterline mal oldu ve bu kaynağın çoğu Avrupa Birliği’nden sağlandı. AB, ülkedeki araştırma faaliyetlerinin desteklenmesinde de büyük rol oynuyor, her yıl ortalama 1 milyar sterlin araştırmalar için veriyor.

ERASMUS ZORA GİRER
Londra merkezli yüksek- öğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın dergisinde yer alan bir makalede de AB’den ayrılma kararının, araştırma için Birleşik Krallık’a gelen kaynakların sona ermesi, AB destekli ‘Erasmus+’ programının geleceğinin belirsizleşmesi ve ülkenin Kıta Avrupası ile akademik işbirliklerinin tehlikeye girmesi anlamına geldiği belirtiliyor.