Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon El-Cezire muhabirlerine verilen hapis cezasını "derin üzüntü"yle karşıladı.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın Kahire Temyiz Mahkemesi'nin, El-Cezire çalışanı Muhammed Fethi, Peter Greste (gıyaben) ve Bahir Muhammed ve diğerlerine verilen hapis cezasının devamına ilişkin kararını "derin üzüntü"yle karşıladığı belirtildi.

Açıklamada Ban, daha önceki çağrılarında olduğu gibi gazetecilerin davalarının, Mısır'ın uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarına uygun şekilde ifade özgürlüğünün korunması ve hukuki süreç güvencelerinin tam olarak sağlamasıyla, süratle karara bağlanmış olması gerektiğini hatırlattı.

Genel Sekreter Ban ayrıca, Mısır'ın uzun dönem istikrar ve refahı için çoğulculuk ve temel özgürlüklere saygının önemini vurguladı.

Kahire'de görülen mahkemede, "Kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekle" suçlanan El-Cezire muhabirlerine 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilmişti. Muhabirler 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla Marriott otelde tutuklanmıştı.