BM GENEL SEKRETERİ BAN: "BUGÜN KABUL EDİLEN TARİHİ BMGK KARARI SURİYE KONUSUNDA UZUN BİR SÜREDİR GELEN İLK UMUTLU HABER"

"SURİYE'DE BOMBALAR, TANKLAR VE SİLAHLARLA DEHŞETİN DEVAM ETTİĞİNİ ASLA UNUTMAMALIYIZ"

“BİR TÜR SİLAHA KIRMIZI IŞIK YAKMAK DİĞERLERİNE YEŞİL IŞIK ANLAMINA GELMEZ, BU KARAR KONVANSİYONEL SİLAHLARLA ÖLDÜRME İZNİ VERMEZ"

"CENEVRE-2 KONFERANSI'NIN KASIM AYININ ORTASINDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ PLANLIYORUZ"


 BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Bugün kabul edilen tarihi BMGK kararı Suriye konusunda uzun bir süredir gelen ilk umutlu haber" dedi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye hakkındaki karar tasarısının kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.

"Bugün kabul edilen tarihi BMGK kararı Suriye konusunda uzun bir süredir gelen ilk umutlu haber" ifadesini kullanan Ban, kararın ardından BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının çalışmalara başlayacağını, öncü ekibin salı günü Şam'a gideceğini kaydetti.

BMGK kararının Suriye'nin kimyasal silah programının mümkün olan en kısa sürede imha edilmesini şeffaflık içinde sağlayacağını vurgulayan Ban, BM ve OPCW'nin ilerleyen günlerde sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin prosedürü açıklayacağını söyledi.

Ban, Suriye'de yaşanan trajedinin tek nedeninin kimyasal silah olmadığını vurgulayarak, "Suriye'de bombalar, tanklar ve silahlarla dehşetin devam ettiğini asla unutmamalıyız. Bir tür silaha kırmızı ışık yakmak diğerlerine yeşil ışık anlamına gelmez. Bu karar konvansiyonel silahlarla öldürme izni vermez" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban, bugün Arap Birliği, bazı BM üyeleri ve BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile bir araya gelerek konuyu ele aldıklarını ve Cenevre-2 Konferansı konusunda hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti.

Ban, "Cenevre-2 Konferansı'nın kasım ayının ortasında gerçekleştirilmesini planlıyoruz" dedi.