162 METRELİK EN YÜKSEK İKİNCİ BAYRAK DİREĞİNE, AZERBAYCAN BAYRAĞI ÇEKİLDİ

Bakü, 9 Kasım 14 (.): Bakü'de düzenlenen Bayrak Günü kutlamalarında, dünyanın en yüksek ikinci bayrak direğine, Azerbaycan bayrağı çekildi.

Azerbaycan Devlet Bayrak Meydanı'nda başkentlilerin katılımıyla, 9 Kasım Devlet Bayrak Günü dolayısıyla kutlama yapıldı.

Asker, polis ve öğrencinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı kutlamada, Azerbaycan bayrağı 162 metrelik direğe çekildi.

Bayrak Meydanı'ndaki kutlama, milli marşın okunması ve askeri geçitin ardından son buldu.

Üç renkli Azerbaycan bayrağı, 9 Kasım 1918'de Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti toplantısında kabul edilmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılması ile bağımsızlık elde eden Azerbaycan, cumhuriyet döneminde kabul edilen bayrağı, 1991'de tekrar milli bayrak olarak benimsemişti. Ülkede 2009 yılında 9 Kasım günü, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Devlet Bayrak Günü" ve resmi tatil ilan edilmişti.

Başkent Bakü'nün Hazar Denizi kıyısında, 1 Ekim 2010'da, uzunluğu 70, eni 35 metre olan ''Devlet bayrağı'' göndere çekilmişti. Söz konusu bayrağın çekildiği 162 metrelik direk, 2010 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'nda, ''Dünyanın en yüksek bayrak direği'' olarak yer almıştı.

Söz konusu unvan, daha sonra Tacikistan'da dikilen 165 metrelik bayrak direğine geçmişti.

(AA/GÖZ/GÜL)