Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştirdi ve "İsrail'e karşı getirilen her eleştiri antisemitizm değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Fischer'in, Tirol eyaletine bağlı Alpbach'ta düzenlenen "Alpbach Avrupa Forumu"nda yaptığı konuşma Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayımlandı.

Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren Fischer, "Ölen Filistinlilerin sayısı, ortada büyük bir orantısızlık olduğunu gösteriyor. Ayrıca İsrail'e karşı getirilen her eleştiri de antisemitizm değildir" dedi.

İsrail'in son olarak sorunun çözümü için takındığı tavrın yakınlaşmaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Fischer, son gelişmelerin sorunun çözümünü daha da zorlaştırdığını söyledi.

Şiddetin nefreti körüklediğine dikkati çeken Fischer, "İsrail kendi bölgesini korumak için uyguladığı şiddeti haklı gösteriyor. Diğer tarafta ise Filistinliler füze saldırılarını, saldırgana karşı savunma olarak görüyor" diye konuştu.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Saldırılarda bugüne kadar 2 bin 126 kişi hayatını kaybetti. 

İsrail ve Filistinli gruplar arasında bir kaç kez sağlanan geçici ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için yürütülen görüşmelerde şu ana kadar sonuç alınamadı.