Paris, 2 Eylül 14 (.): Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'nın oy kullanma hakkının askıya alınmasının AKPM'deki çalışmalara katılmasına engel teşkil etmediğini söyledi.

AKPM siyasi grup temsilcileri Avrupa Konseyi'nin Paris'teki ofisinde bir araya geldi. Ukrayna krizinin de görüşüldüğü toplantı çıkışında AKPM Başkanı Anne Brasseur ve Rusya Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Narışkin ile birçok konuda görüş ayrılıkları içinde bulunduklarını belirten Brasseur, Rusya'nın AKPM'de oy kullanma hakkının askıya alınmasının çoğunluğun oyu ile alınan bir karar olduğunu ve bunun Rusya'nın çalışmalara katılmalarına bir engel teşkil etmediğini vurguladı.

Brasseur, AKPM olarak Avrupa Konseyi üyesi Ukrayna'da 2 bin 600 kişinin ölümüne sebep olan çatışmalara kayıtsız kalamayacaklarını söyledi. Farklı düşünmelerine karşın Narişkin ile kişisel olarak ilişki kurmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Brasseur, sorunların diyalog kurularak çözüleceğini inandığını ifade etti.

Narışkin ise AKPM'nin Rusya'nın oy kullanma hakkını askıya almasının haksız bir karar olduğunu savundu. AKPM'nin siyasi temsilcilerine Avrupa Konseyi'nin Ukrayna'daki durumu tüm gerçekliğiyle aktarması gerektiğini aktardıklarını belirten Narışkin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusuna insani yardım konusunda seferber olduğunu vurguladı. Narışkin ayrıca Avrupa Konseyi'ne bölgeye insani yardım gönderme çağrısında bulunduklarını söyledi.

AKPM nisan ayında, Kırım'ın tek taraflı ilhakı nedeniyle, üyesi bulunan Rus parlamenter heyetinin oy hakkını 2014 yılı sonuna kadar askıya almıştı. Kararda, "Ukrayna topraklarının askeri işgalinin, silahlı güç tehdidi ve sözde referandumla Kırım'ın tek taraflı ilhakının, açık bir şekilde uluslararası hukukun ihlali olduğu" belirtilmişti.

(AA/GÖZ/GUR)