BAĞIMSIZ SEÇİM KOMİSYONU, AHMADZAİ'Yİ ÜLKENİN YENİ DEVLET BAŞKANI İLAN ETTİ

Afganistan'da Bağımsız Seçim Komisyonu, Eşref Gani Ahmadzai'nin ülkenin yeni devlet başkanı olduğunu açıkladı.

Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuristani, Ahmadzai'nin devlet başkanlığı seçiminin 14 Haziran'da yapılan ikinci turunu kazandığını söyledi.

İkinci turda yarışan iki adayın kazandığı oyların yüzdesi ile ilgili bilgi vermeyen Nuristani, Ahmadzai ve Abdullah Abdullah'ın ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Nuristani, seçim sürecinde verdiği destek için Birleşmiş Milletler'e teşekkür etti.

ADAYLAR, İKTİDARIN PAYLAŞIMI İÇİN ANLAŞMA İMZALADI

Devlet başkanı adayları Ahmadzai ve Abdullah, seçim sonuçların açıklanmasından birkaç saat önce iktidar paylaşımı ve ulusal birlik hükümeti kurulması için anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma, seçimin galibinin devlet başkanı olmasını, ikinci adayın ise başbakanınkine benzer yetkileri olan bir üst yönetici atamasını öngörüyor. Anlaşmaya göre yeni devlet başkanı, görevi devraldıktan sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon görevlendirecek. Bakanlıklar ise devlet başkanı ve üst yönetici tarafından eşit olarak belirlenecek.

İlk turda en çok oyu alan iki aday Abdullah ile Ahmedzai'nin yarıştığı ve 14 Haziran'da düzenlenen ikinci tur seçime katılım oranı çok yüksek olmuş ve 8 milyondan fazla seçmen oy kullanılmıştı. Ancak Abdullah'ın seçimde hile yapıldığını iddia etmesi nedeniyle seçim süreci çıkmaza girmişti.

Abdullah ve Ahmedzai, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleriyle, seçimde kullanılan tüm oyların tekrar sayılması ve kazanan adayın ulusal birlik hükümetini oluşturması konusunda anlaşmış ve görüşmelere başlamıştı.