İslamabad, 1 Mart 15 : Afganistan'da, Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile barış görüşmelerine hazır olduğu, görüşmelerin gelecek hafta Kabil'de başlamasının beklendiği belirtildi.

İslamabad'da Pakistanlı yetkililerle yaptığı gizli görüşmelerden sonra Katar'a dönen Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in temsilcisi Qari Din Muhammed, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, "Biz Afganistan'da yönetimde bulunan hükümetle barış müzakerelerine hazırız. Bu müzakerelerin, gelecek hafta Kabil'de yapılması bekleniyor" dedi.

Barış müzakerelerinin gündemi hakkında bilgi vermeyen Muhammed, "Şura ile danışmalar sürüyor, kimler heyetin içinde olacak, buna Emirul Müminin Molla Ömer karar verecek" diye konuştu.

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Pakistan Başbakanının Milli Savunma ve Dışişleri Danışmanı Sertaç Aziz, Afganistan'da siyasal uzlaşma için İslamabad'da gizli görüşmelerin yapıldığını doğrulayarak "Pakistan, Afganistan'da siyasal uzlaşma için sadece yardımcı rol oynuyor. Bunun dışında bizim rolümüz yok, şu anda süreç gizli, daha fazla bilgi veremeyiz" dedi.

Gani yönetiminin Afgan Talibanı'nı siyasal güç olarak tanıması gerekeceğini ifade eden Aziz, "Afgan Talibanı yıllardır savaş halinde, sanırım artık onlar da yoruldu. Hükümette onlara pay verilebilir, yani birkaç valilik gibi bir şeyler olabilir" ifadesini kullandı.

Aziz, Çin'den bir heyetin geçen yıl önce Katar'da Qari Din Muhammed ile görüştüğünü, daha sonra Muhammed önderliğindeki iki kişilik heyetin kasım ayında Pekin'e ziyarette bulunduğunu anlattı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Afgan Talibanı temsilcisi Muhammed ve Pakistan istihbarat yetkilileri arasında Peşaver ve İslamabad'da üç tur gizli görüşme yapıldı. Afgan Talibanı'nın Afganistan Devlet Başkanı Gani ile barış görüşmelerinin başlamasını kabul ettiği, ardından Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in gelişmelere ilişkin 17 Şubat'ta Kabil'e giderek Afgan hükümetini bilgilendirdiği ve barış sürecini sabote edebilecek unsurlar hakkında uyarıda bulunduğu bildirildi.

BARIŞ SÜRECİNDE ÇİN'İN ROLÜ

Afganistan'ın yeniden yapılanması, huzur ve istikrarı için yoğun çaba sarf eden Çin'in, Afgan Talibanı'nı Eşref Gani hükümetini tanıması için ikna ettiği belirtildi. İslamabad'da AA muhabirine konuşan Afgan Talibanı kaynakları, Çin'in uzlaşma sürecinde perde arkasında aktif rol oynadığını, Afgan Talibanı'nın seçimlerden sonra kurulan hükümeti kabul etmesi için yoğun çaba sarf ettiğini anlattı.

Pakistan'ın eski Kabil Büyükelçisi Aziz Ahmed Han, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Afganistan'da siyasal uzlaşmada Çin'in rolü çok önemli. Çin bu rolü ABD'nin desteğiyle oynuyor. Afgan Talibanı Çin'e güveniyor. Tarafsız rol oynayan Çin, Afganistan'daki silahlı mücadeleye hiçbir zaman katılmadı. Ayrıca Çin'in Afganistan'ın yeniden yapılanması ve ekonomik kalkınması için büyük katkıları var" dedi.

Afgan Talibanı'nı yakından tanıyan gazeteci Tahir Han da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Afgan Talibanı'nın ilk talebi yabancı askerlerin ülkelerini terk etmesi, tutukluların serbest bırakılması ve seyahat kısıtlamaların kaldırılması olacak" diye konuştu. Han, hem Afgan Talibanı hem de hükümet içinde barış görüşmelerine karşı olanların bulunduğuna dikkati çekti.

(AA/GÖZ/SEL)