AB KOMİSYONU BAŞKANI BARROSO, UKRAYNA'DAKİ GERGİNLİĞİN SÜRMESİ HALİNDE DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR NOKTAYA GELİNEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna'daki durumun çok ciddi ve dramatik olduğunu, krizin sürmesi halinde dönüşü olmayan bir noktaya gelinebileceğini belirtti.

AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveye katılmak üzere Brüksel'e davet edilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya gelen Barroso, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın endişelerini kimsenin görmezden gelmediğini belirterek kimsenin Avrupa'da yeni bir savaş istemediğini söyledi.

Rusya'nın yaklaşımını eleştiren Barroso, "Bu, 21. yüzyılda sorumlu ve gururlu ulusların takınacağı bir tavır değil" dedi.

Poroşenko'dan da krizin çözülmesi için yetkisi dahilindeki her şeyi yapmasını isteyen Barroso, "Durum çok ciddi ve dramatik. Gerginliğin sürmesi halinde dönüşü olmayan bir noktaya gelinebilir" diye konuştu.

Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması konusunun AB üyelerinin yetkisinde olduğunu ve AB Komisyonu olarak bu konuda bazı opsiyonlar hazırlayarak görevlerini yerine getirdiklerini ifade eden Barroso, "AB liderleri, yeni gerginlik karşısında yeni yaptırımlar için hazır olmalı" dedi.

Barroso, Rusya'nın çatışma ya da yeni bir Soğuk Savaş'tan fayda beklememesi gerektiğini kaydetti.

Poroşenko da ülkesinin askeri saldırı ve terörle karşı karşıya olduğunu ancak bu sorunun askeri çözümü olmadığını belirterek "Şu aşamada en önemli şey barış. Savaştan değil barıştan bahsetmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Ukrayna'daki krizin tüm Avrupa'yı tehdit ettiğini vurgulayan Poroşenko, "Diğer ülkelerin askerlerinin bizim için savaşmasını beklemiyoruz ancak daha fazla tavsiye ve destek istiyoruz" diye konuştu.

Poroşenko, destek konusunu 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak NATO Zirvesi'nde de gündeme getireceğini belirtti.

Poroşenko'nun AB Zirvesi'ne katılmadan önce bazı Birlik üyesi liderlerle ikili temaslarda bulunması öngörülüyor.