Avrupa Birliği (AB), insani yardım alanında kullanılmak üzere Lübnan hükümetine 37 milyon Euro verdi.

AB'nin İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Christos Stylianides ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki başbakanlık binasında Başbakan Temmam Selam'la bir araya gelmesinin ardından basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda konuşan Stylianides, AB'nin Suriyeli sığınmacıların getirdiği yükünü azaltmak amacıyla Lübnan hükümetine 37 milyon Euro değerinde insani yardım desteğinde bulunduğunu belirtti.

Söz konusu desteğin, Suriye'deki krizin komşu ülkelere getirdiği ek maliyeti hafifletmek için 136 milyon Euro değerinde yeni yardım desteğinin bir parçası olduğunu ifade eden Stylianides, bütün zorluklara rağmen, sığınmacılara karşı gösterdiği misafirperverliği dolayısıyla Lübnan hükümeti ve halkını tebrik etti.

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ise nüfusu bakımından en çok sığınmacıyı kabul eden ülkenin Lübnan olduğunu hatırlatarak, AB'nin, söz konusu zor durumu karşısında Lübnan'a yardımı sürdüreceğini kaydetti.

AB Komisyonu'ndan 29 Ocak'ta yapılan açıklamada, Suriyelilere 136 milyon Euro ilave insani yardım kararı alındığını, söz konusu miktarın yarısının Suriye içinde, diğer yarısının ise Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'taki Suriyeli sığınmacılar için harcanacağı belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) rakamlarına göre Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı 1 milyonun üzerinde. Lübnan makamları ise bu sayının 1 milyon 700 bine ulaştığını ifade ediyor.