ABD'DE İŞSİZLİK MAAŞINA İLK KEZ BAŞVURANLARIN SAYISI GEÇEN HAFTA 265 BİNE GERİLEYEREK, NİSAN 2000'DEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ

 ABD'de işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta 265 bine gerileyerek yaklaşık son 15 yılın en düşük seviyesine indi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı önceki haftaya göre 43 bin kişi azalarak 265 bine geriledi. Bu sonuçla, nisan 2000'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşen başvurulara yönelik beklenti 300 bin olarak belirlenmişti. Beklentilerin altında kalan veride ABD'de geçtiğimiz hafta kutlanan Martin Luther King gününün federal tatil olmasının da etkili olabileceği belirtildi.

Bu arada, bir önceki haftanın işsizlik maaşı başvuruları 307 binden 308 bine revize edildi.

Veriler, ayrıca haftalık rakamlara oranla daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 97 bin 250 kişi azalarak 209 bin 500'e gerilediğini ortaya koydu. Süregelen işsizlik başvuruları ise 2 milyon 385 bin oldu.

Ekonomistler, yılın en büyük alışveriş sezonunun bitmesiyle birkaç hafta beklentilerin üzerinde gelen işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesini, istihdam sektöründeki iyileşmenin bu yıl da devam edeceği şeklinde değerlendiriyor.

ABD ekonomisi geçen yıl yaklaşık 2,6 milyon kişiye iş imkanı yaratarak, 1990'lı yıllardan bu yana en iyi performansını göstermişti. Ülkedeki işsizlik oranı da aralık ayında yüzde 5,6 ile son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün biten toplantısının sonuç bildirisinde de işgücü piyasasının güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği vurgulanmıştı.