ABD Başkanı Barack Obama, ABD ile Afganistan arasında bugün imzalanan ikili güvenlik anlaşmasının, iki ülkenin ortak çıkarlarını geliştirmesine ve Afganistan'ın uzun dönem güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Başkan Obama, Kabil'de imzalanan ikili güvenlik anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, "Bugünün ABD-Afganistan ortaklığında, Afganistan'ın uzun dönem güvenliğinin sağlanmasına ve paylaştığımız çıkarların geliştirilmesine yardımcı olacak tarihi bir gün olduğunu belirtmek istiyorum" ifadesini kullanan Obama, tarafların müzakerelerle geçirdiği iki zorlu yılın ardından imzaladıkları anlaşmanın, Afgan hükümetinin son 13 yılda iki ülke arasında kurulan ilişkilerin kuvvetlendirilmesine çağrıyı simgelediğini vurguladı.

Obama, anlaşmanın 2014 sonrasında El-Kaide'nin kalıntılarıyla mücadelede ve Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve onlara yardım edilmesi gibi iki kritik görevde ABD ordusuna gerekli yasal çerçeveyi sağlayacağını ifade etti.

Açıklamasında, "İkili Güvenlik Anlaşması, yeni Afgan Ulusal Birlik hükümetine yönelik devam eden desteğimizin bir yansıması" ifadesine yer veren Obama, ülkedeki yeni hükümetle de çalışmayı arzuladıklarını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da açıklamasında, anlaşmanın Amerikan ordusunun Afganistan güvenlik birimlerini güçlendirmesine, terör tehdidiyle mücadeleye ve bölgesel güvenliğin geliştirmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Hagel, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai ve Ulusal Birlik Hükümetinin Üst Yöneticisi Abdullah Abdullah'la birlikte hareket etmeyi beklediğini ifade etti.

Afganistan ve ABD arasında, Amerikan askerlerinin bu ülkede kalmasına olanak sağlayan ikili güvenlik anlaşması, Kabil'de, ABD'nin Kabil Büyükelçisi James Cunningham ve Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer tarafından imzalanmıştı.