TC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "BUGÜN VATANDAŞLARIMIZ, AB'YE VİZESİZ SEYAHAT ETME İMKANINA EN YAKIN NOKTADA BULUNMAKTADIR”

Ankara, 4 Mayıs 16 : TC  Dışişleri Bakanlığı, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önermesinin memnuniyetle karşılandığını belirterek, Türk vatandaşlarının AB'ye vizesiz seyahat etme imkanına en yakın noktada bulunduğunu vurguladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Türk vatandaşlarının Schengen bölgesini vize almadan ziyaret etmeleri amacıyla AB Komisyonu tarafından Vize Serbestisi Yol Haritası uyarınca hazırlanan üçüncü vize ilerleme raporunun bugün açıklandığı hatırlatıldı.

Türkiye'nin kararlı ve özverili çabalarının ürünü olan bu sonucun memnuniyet verici olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün vatandaşlarımız, AB'ye vizesiz seyahat etme imkanına en yakın noktada bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın Schengen ülkelerine vizesiz seyahati hiç şüphesiz AB’yle, beşeri, ekonomik ve kültürel bağlarımızın daha da derinleşmesine katkı sunacaktır. Vize serbestisiyle AB ile yeni bir boyut kazanacak yarım asırlık çok boyutlu ilişkilerimiz halklarımız arasındaki etkileşimi ve iletişimi de perçinleyecektir."

Raporda başta mevzuat çalışmaları ve operasyonel tedbirler olmak üzere Türkiye tarafından kısa zamanda kayda değer ilerlemeler sağlandığına işaret edildiğine dikkat çekilen açıklamada Türkiye'nin AB Tüzüğü'nde “Schengen vizesinden muaf ülkeler” listesine eklenmesine yönelik yasal öneri yapıldığı bildirildi.

"Anılan yasal öneride Komisyon, Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi’ne Yol Haritası maddelerinin büyük ölçüde yerine getirildiğini belirterek, vatandaşlarımızın Schengen bölgesine vizesiz seyahatlerinin Haziran 2016 sonunda sağlanmasına yönelik tavsiyede bulunmaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, AB Komisyonu raporunun Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

Söz konusu yasal öneriyle Türk vatandaşları için vizesiz seyahat kararının alınmasını teminen AB iç onay sürecinin başlatıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

"Bundan sonra Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi bünyesinde karar alma süreci devam edecek olup, bu sırada ülkemizce Yol Haritası çerçevesinde çalışmalarımız sürdürülecektir. Vatandaşlarımıza yönelik vize serbestisi kararı için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nde başlatılan onay sürecinin başarıyla tamamlanmasını ve 18 Mart tarihli Üçüncü Türkiye-AB Zirvesi'nde kararlaştırıldığı üzere Haziran 2016 sonu itibariyle Schengen bölgesinde vize engelinin kaldırılmasını temenni ediyoruz."

(AA/ÖZ/HA)