AB'NİN RAPORUNA GÖRE, ÜYE DEVLETLER "ÇOCUK DOSTU ADALETE" ULAŞMAK İÇİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR

Viyana, 5 Mayıs 15 : Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı, AB üyesi devletlerin "çocuk dostu adalete" ulaşmak için yükümlülüklerini yerine getirmediğini bildirdi.

Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan ajans, "Çocuk Dostu Adalet: 10 AB üyesi ülkede çocukların yargılamalara katılımı" konulu raporu kamuoyuna açıkladı.

Rapor, AB üyesi ülkelerin çocuk haklarına uyup uymadığını belirlemek üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Finlandiya, Polonya, Romanya ve İspanya'da çocuklarla doğrudan muhatap olan hakim, savcı, avukat, psikolog, sosyal çalışmacı ve polis memurlarından oluşan 570 kişi ile yüz yüze görüşme metoduyla hazırlandı.

Her yıl binlerce çocuğun ailelerinin boşanması ya da çeşitli suçların tanığı ve kurbanı olarak yargılama süreçlerine dahil oldukları hatırlatılan raporda, çocukların yargılama sürecinde mağdur oldukları vurgulandı. Raporda, 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre 11 AB üyesi ülkede yaklaşık 74 bin çocuğun çeşitli suçlar nedeniyle mağdur olduğu ve 495 bin çocuğun ise boşanma davalarından olumsuz etkilendiği aktarıldı.

AB genelinde daha "çocuk dostu bir yargılamaya" ulaşmak için gidilecek uzun bir yol olduğu kaydedilen raporda, bütün AB üyesi devletlerin yargılama sürecinde çocukların haklarını sağlamak için hukuki yükümlülük altında oldukları ancak uygulamada bu yükümlülükleri yerine getirilmedikleri belirtildi.

Ajansın Geçici Direktörü Constantinos Manolopoulus, yargılama sürecine katılan çocukların strese girmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "AB ve üyelerinin, çocuk haklarına saygı duyma zorunluluğu vardır. Üye devletler, Avrupa Konseyi Çocuk Dostu Adalet Yönetmeliği'ni uygulamalıdır" dedi.

Raporda da adalet sisteminin daha "çocuk dostu" olabilmesi için üye ülkelerin Avrupa Konseyi 2010 Çocuk Dostu Adalet Yönetmeliği'ne tam ve eksiksiz uyması istendi. Yönetmeliğe göre devletler, yargılama sürecine katılan çocukların "dinlenmesini, bilgilendirilmesini, korunmasını ve ayrımcılığa maruz kalmamasını" sağlamakla yükümlü.

(AA/AK/HÖ)