SONUÇ BİLDİRİSİNİN TASLAĞI AÇIKLANDI

 Brüksel'de bugün, 17.00’de toplanacak AB-Türkiye Zirvesi'nde ele alınacak taslak metinde, "her iki tarafın Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğu noktasında" hemfikir olduğu belirtiliyor.

"Bu amaçla, bugüne kadar tam olarak anlaşılamayan, daha sık üst düzey diyaloğun AB-Türkiye ilişkisinin geniş potansiyelini keşfetmek açısından gerekli olduğu hususunda tarafların görüş birliği içinde olduğu" kaydedilen metinde, "Bu çerçevede, her iki taraf senede iki kez uygun formatlarda zirve yapmayı kararlaştırdı" deniliyor.

Zirvelerin, AB-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra uluslararası sorunları görüşmek için bir platform olacağı ifade edilen metinde, "Düzenli görüşmeler ile güvenlik ve dış politika konularındaki işbirliğinin terörizmle mücadeleyi de içine alacak şekilde zenginleştirilmesi gerektiği" vurgulanıyor.

YENİ FASILLAR

15 Aralık 2015'te, Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın açılacağı kaydedilen taslakta, "Buna ek olarak Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'ın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak" deniliyor.

VİZE SERBESTİSİ

Taslağın 5. maddesinde ise vize serbestisi konusuna yer veriliyor. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen taslakta, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade ediliyor. Anlaşmanın uygulanması durumunda Komisyon'un, üçüncü raporunu Ekim 2016'da yayımlayarak, vizesiz seyahat için tavsiyede bulunması kayda alınıyor.

SIĞINMACILAR

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da taslak kararlarda yer alıyor. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar avro kaynak sağlayacak" deniliyor. Yük paylaşılması olarak nitelenen desteğe dair gelişmeler ışında yeni değerlendirmeler yapılacağı ifade edilen taslakta, böylece daha fazla fona da kapı aralanıyor.

Taslakta,  Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenleri geri kabul etmesi isteniyor.

ÇİPRAS

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Brüksel’de düzenlenen AB -Türkiye Zirve toplantısına gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yunanistan’ın ve AB’nin komşu Türkiye ile diyaloğa katkı sağlaması gerekir" diyerek, "Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili önemli adımlar atabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.