İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI MOGHERİNİ, TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ REFORM SÜRECİNİN GÜÇLENDİRİLMEYE İHTİYACI OLDUĞUNU BELİRTTİ

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Türkiye'deki siyasi reform sürecinin güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu belirterek üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılıp açılmayacağına yeni Türk hükümeti ile karar verileceğini söyledi.

Geçen hafta sonu düzenlenen AB Zirvesi'nde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak atanan Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda "İtalya Dışişleri Bakanı" sıfatıyla yaptığı konuşmada, siyasi eğilimlere bakıldığında "Sanırım daha fazla siyasi gelişmeye ihtiyacımız var" dedi.

Dönemin Dışişleri Bakanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Roma'da ağırladığını hatırlatan Mogherini, "Yeni hükümetle işlerin nasıl gideceğine bakacağız" diye konuştu.

İtalya'nın her zaman genişleme sürecini desteklediğini kaydeden Mogherini, bu desteğin nedenlerinden birinin güvenilirlik ilkesi olduğunu ancak genişleme sürecindeki ülkelerin müzakerelerini suni şekilde hızlandırmaktan yana da olmadıklarının altını çizdi.

Genişleme sürecine devam etmenin bir görev olduğunu vurgulayan Mogherini, "Reformlar yapılıp uygulamaya geçirildiğinde süreç ileriye gitmeli" diye konuştu.

AP üyelerinden gelen Kıbrıs ile ilgili soruları da yanıtlayan Mogherini, özellikle bölgede bulunan gaz kaynaklarına atıf yaparak gelecek aylarda olumlu adımların gündeme gelebileceğini belirtti.

Ukrayna'daki kriz bağlamında Rusya ile ilişkileri değerlendiren Mogherini, "Beğenelim ya da beğenmeyelim Rusya stratejik bir oyuncu ancak Rusya'nın stratejik bir ortak olduğunu söylemek artık mümkün değil" diye konuştu.

Irak konusuna da değinen Mogherini, Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması için referandum düzenlemenin iyi bir fikir olmadığını belirterek, "Kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç var" diye konuştu